Πυκνές εξελίξεις σημειώνονται γύρω από την Ανατ. Μεσόγειο, με το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να επιχειρεί στο «οικόπεδο 8» της κυπριακής ΑΟΖ (για το οποίο έχουν αδειοδοτηθεί η ιταλική «Eni» και η γαλλική «Total») και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου να τόνιζει από το Νταβός της Ελβετίας ότι: «…επιχειρούμε και στο πεδίο των μαχών και των γεωτρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»! Από την άλλη πλευρά, το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκόλ” συνοδευόμενο και από τη φρεγάτα «Σπέτσες» και περισσότερα από εκατό άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων, οδεύουν για τον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ, μαζί με μια συστοιχία ελληνικών πυραύλων Patriot προκειμένου να ενισχύσουν την εναέρια φύλαξή τους. Την ίδια ημέρα επικυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και έρχεται τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις καθιστώντας τη χώρα μας ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Τέλος, από τις παγωμένες Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της υποεπιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου (22/01), ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ επανέλαβε το πόσο σημαντική για το ΝΑΤΟ είναι η προτεραιότητα στη συμμαχία με την Τουρκία, τονίζοντας πως: «…αν δεν είχαμε το χώρο της Τουρκίας δεν θα είχαμε πετύχει ό,τι έχουμε κάνει σε σχέση με τον ISIS…».

Μιλώντας στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, υπενθύμισε ότι Ρωσία και Κίνα αποτελούν βασικές «προκλήσεις» για το ΝΑΤΟ, και έδωσε έμφαση στην ανοιξιάτικη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Defender 2020», τη μεγαλύτερη μετά το τέλος του Β’ ΠΠ στην Ευρώπη, όπου θα πάρουν μέρος 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες, με το βλέμμα στραμμένο προς τη Ρωσία. Η άσκηση αποτελεί εντολή και παράλληλα απάντηση του Τραμπ για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ και όχι κάτω από τη σημαία του «ευρωστρατού» της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) που επεξεργάζεται ήδη η ΕΕ.

Αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (15-16/01) σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί «επεξεργάστηκαν» επιμελώς τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη στο Λονδίνο, καθώς κρίνεται απαραίτητη η άμεση εφαρμογή τους. Πιο συγκεκριμένα «επεξεργάστηκαν»: α) την ενίσχυση «περαιτέρω της ικανότητας για αποτροπή και άμυνα με έναν κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών ικανοτήτων», β) τον ορισμό του Διαστήματος ως επιχειρησιακού χώρου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δίπλα σε γη, αέρα, θάλασσα και κυβερνοχώρο, γ) τις παντοειδείς «κυβερνητικές και υβριδικές απειλές», την «τρομοκρατία», αλλά και την «αστάθεια πέραν των συνόρων μας που συμβάλλει επίσης στην παράνομη μετανάστευση», δ) τη δέσμευση του ΝΑΤΟ «για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα στο Αφγανιστάν», ε) τις «προκλητικές κινήσεις» της Κίνας και τα μέτρα ενάντια στη διείσδυση κινεζικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.

Όλα τα παραπάνω είναι καταγραμμένα στη σχετική Διακήρυξη του εγκληματικού αυτού Οργανισμού, ενώ μπαίνουν άμεσα στην πράξη αποστολές σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Κόσοβο. Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού αναπτυγμένα σε διάφορες επιχειρήσεις, αποστολές και «δραστηριότητες». Θυμίζουμε πως, παράλληλα με την πρόσφατη διάσκεψη του Βερολίνου, η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ βάζει ήδη σε εφαρμογή σχέδια για την «ενίσχυση της συνεργασίας με εταίρους και θεσμούς με κοινά συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Αφρικανική Ένωση, η ΕΕ και ο ΟΗΕ», με δυο λόγια κορυφαίους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκονται σε εξέλιξη -σε συνεργασία με την ΕΕ – οι επιχειρήσεις «Sofia» και «Sea Guardian», ενώ η επιχείρηση «Unifil» -σε συνεργασία με τον ΟΗΕ- ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας και τη θαλάσσια ζώνη από το Σουέζ έως τη Συρία. Αλλά και στην Πολωνία και στα σύνορα με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ «…επενδύει 232 εκατ. € για την αποθήκευση και συντήρηση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που προορίζεται για τον ισοδύναμο εξοπλισμό μίας ετοιμοπόλεμης ταξιαρχίας». Και μιας και μιλάμε για ΝΑΤΟϊκές επενδύσεις, μέχρι το 2024 αυτές αναμένεται να φθάσουν το αστρονομικό ποσό των 530 δισ. δολαρίων, σε εκσυγχρονισμούς και ψηφιακές αναβαθμίσεις, προκειμένου ο αντιδραστικός αυτός ιμπεριαλιστικός θεσμός «να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απειλές»! Πανταχού παρόν το ΝΑΤΟ για κάθε βρώμικη δουλειά, είτε για «απωθήσεις» προσφύγων (διάβαζε: βυθίσεις σκαφών φορτωμένων με πρόσφυγες), είτε για αιματοκύλισμα λαών.

Ωστόσο, βασικό τμήμα της Συνόδου αποτέλεσε και η συζήτηση όχι μόνο για τη «Δομή Αποτροπής και Άμυνας», αλλά και το «Σχέδιο Πολεμικής Κορωνίδας του ΝΑΤΟ» που παραπέμπει σε επικείμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην προσεχή 20ετία, όπου «…για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια η Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε από εσάς, τους Αρχηγούς της Άμυνας, και επικαιροποιήθηκε για να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες απειλές που αντιμετωπίζουμε…», όπως δηλώθηκε από τον Άγγλο πτέραρχο Πίτς και πρόεδρο της Συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται, τα γεράκια του πολέμου, οι απειλές και οι κίνδυνοι προέρχονται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των σφαιρών επιρροής, στις οποίες πρωτοστατεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και το εκτελεστικό του όργανο, το ΝΑΤΟ. Μέσα από τα σκοτεινά κοριντόρ (διάδρομοι) των «συνόδων» αναδύεται η αντιδραστική φύση του, με την πυροδότηση εθνικιστικών, θρησκευτικών, φυλετικών έριδων και μέσω αυτών την υποκίνηση αντιπαραθέσεων, που συμβάλλουν στη διαίρεση των λαών και την ευκολότερη αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και των πηγών πρώτων υλών, για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών κρατών-μελών που εκπροσωπεί. Το μεγαλύτερο φορτίο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού έχει μεταφερθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εκθέτοντας και υποβάλλοντας τους λαούς σε αμέτρητες δολοφονίες, ανείπωτες καταστροφές, πρωτοφανή κύματα προσφυγιάς. Γιατί μέσα στη σφαίρα κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού δεν υπάρχει ούτε ειρήνη, ούτε ασφάλεια, ούτε ευημερία των λαών. Υπάρχει μονάχα άγρια εκμετάλλευση, κρίσεις, ανεργία, αναλφαβητισμός, ρατσισμός, πείνα, προσφυγιά, εξαθλίωση.

Και το ΝΑΤΟ εκφράζει απόλυτα αυτές τις «αρχές».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το