Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, τη Γροιλανδία, σκέφτεται να αγοράσει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Κατά την ίδια πηγή, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη συζητήσει με συμβούλους του το θέμα, μελετώντας μάλιστα και το ενδεχόμενο υποβολής της σχετικής πρότασης προς τη Δανία.

Η Wall Street Journal έγραψε χθες ότι ο Τραμπ έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή της Δανίας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».

Η Γροιλανδία, το γιγαντιαίο αρκτικό νησί με έκταση τετραπλάσια από εκείνη της Γαλλίας, είναι μια περιοχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται θεαματικά. Η τήξη των πάγων, που οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου των θαλασσών, τετραπλασιάστηκε εκεί μεταξύ του 2003 και του 2013.

Παρά το γεγονός ότι η Γροιλανδία βρίσκεται πιο κοντά στη Βόρεια Αμερική παρά στην Ευρώπη, αποτελεί στην πραγματικότητα αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Έχει πολύ μικρό πληθυσμό περίπου 56.000 ατόμων, σε σύγκριση με τα 5,9 εκατ. της Δανίας. Επομένως, ο Τραμπ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Δανία, εάν αποφασίσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του αυτά.  Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.

Όσο ακραία και εάν ​​μπορεί να φαίνεται η ιδέα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τον Τραμπ να θέλει να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Η Γροιλανδία φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων. Επιπλέον, το 10% του γλυκού νερού στον κόσμο περιέχεται στον πάγο που την καλύπτει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάτω από τον πάγο αυτόν βρίσκεται ένα τεράστιο αποθεματικό «στοιχείων σπάνιων γαιών» – ένας σημαντικός πόρος για κάθε βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αεροπλάνα. Περίπου το 90% των σπάνιων γαιών του πλανήτη ελέγχονται στην παρούσα φάση από την Κίνα.

Παράλληλα, η Γροιλανδία παρέχει δυνητικά σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την αμερικανική παρουσία στην Αρκτική και, σε κάποιο βαθμό, και στον Ατλαντικό.

Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ — ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα — έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν όταν το Γερμανικό Πρακτορείο τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ. Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι ακριβείς.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, τόσο ο στρατός όσο και το Κογκρέσο είχαν συμφωνήσει ότι το νησί ήταν σε μια βασική γεωπολιτική θέση και αποτελούσε «στρατιωτική αναγκαιότητα». Η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη χρυσό αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Δανία, ωστόσο, είχε απορρίψει την προσφορά του Τρούμαν, οπότε ο Τραμπ πιθανότατα θα πρέπει να παρουσιάσει μια πιο ελκυστική προσφορά.

Τις συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει, πάντως, ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε η Δανία. 

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το