Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ), σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν το “Κεντρικό Μητρώο Πραγματικά Δικαιούχων” (ΚΜΠΔ) και δρομολογούν εκστρατεία ενημέρωσης και ανάδειξης του προβλήματος, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό μέτρο. Καλούν επίσης τα συνδικαλιστικά όργανα όλων των βαθμίδων, τα οποία έχουν μείνει μέχρι τώρα στις περισσότερες περιπτώσεις σιωπηλά, να πάρουν θέση απέναντι στην εφαρμογή του ΚΜΠΔ. Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των δύο Σωματείων.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ – ΣΕΚΑ

Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα όλων των βαθμίδων

να στηρίξουν την πρωτοβουλία για την απόσυρση του ΚΜΠΔ

Βάση Ψηφίσματος

Να αποσυρθεί τώρα η υπουργική απόφαση για το «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που φακελώνει και στοχοποιεί τα συνδικάτα!

Στο τέλος του Νοεμβρίου 2019 τελειώνει η προθεσμία που έχει δοθεί από την κυβέρνηση σε όλους τους συλλόγους, σωματεία και συνδικαλιστικά όργανα όλων των βαθμίδων της χώρας, προκειμένου να ενταχθούν (να υποβάλουν τα στοιχεία τους) στο λεγόμενο «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» (ΚΜΠΔ), το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ένα ψηφιακό εργαλείο ελέγχου της οικονομικής διοίκησης / δραστηριότητας των σωματείων αλλά τελικά και του συνδικαλισμού με την ευρύτερη έννοια.

Το ΚΜΠΔ (που έρχεται να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφισμένο με τον νόμο 4557/2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) αποτελεί καταρχάς ευθεία συκοφάντηση προς τον συνδικαλισμό, καθώς εφαρμόζεται μάλιστα στο όνομα της «Πρόληψης και καταστολής της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και της χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας». Αναζητούν τρομοκράτες και πλυντήρια μαύρου χρήματος, ακόμα και στα πρωτοβάθμια σωματεία που αυτοσυντηρούνται με τις συνδρομές των μελών τους!

Τυχόν παράβαση των προθεσμιών ένταξης στο ΚΜΠΔ από τους προέδρους, γραμματείς και ταμίες των σωματείων ή τους ορισμένους διαχειριστές αυτών, τιμωρείται αρχικώς με μπλοκάρισμα της φορολογικής τους ενημερότητας, και στη συνέχεια με πρόστιμο 10.000 ευρώ σε καθέναν ξεχωριστά εξ αυτών, δηλαδή ισοδυναμεί με κανονικό τρομοκρατικό χτύπημα προς τους εκπροσώπους των σωματείων και μάλιστα από εκείνους που, υποτίθεται, θέλουν να πατάξουν την τρομοκρατία. Το πρόστιμο φτάνει στα 20.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης!

Τα συνδικάτα και τα σωματεία των εργαζομένων δεν απολογούμαστε ούτε δίνουμε λογαριασμό στην κυβέρνηση, στο κράτος και στην ΕΕ. Λογοδοτούμε αποκλειστικά και μόνο στα μέλη μας, δηλαδή στους εργαζόμενους, και σε αυτούς απολογούμαστε τόσο  οικονομικά, όσο  και διοικητικά.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την αντεργατική, συκοφαντική, προκλητική απόφαση που φακελώνει και στιγματίζει τα συνδικάτα.

Καλούμε κάθε σωματείο να πάρει θέση ενάντια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Όλες οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να αντιπαρατεθούν με την πολιτική αυτή. Να καταγγείλουμε όλοι μαζί ανοιχτά την απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση και να απαιτήσουμε με αγωνιστικό τρόπο την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης που στοχοποιεί και συκοφαντεί τα σωματεία.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Να μην εφαρμοστεί το ΚΜΠΔ στα όργανα του συνδικαλισμού!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το