O Netra Bikram Chand (“Biplav”)

“Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” ήταν για την κυβέρνηση η τοποθέτηση βομβών από το ΚΚΝ στις 22 Φλεβάρη στα γραφεία και σε περίπου 15 κεραίες της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Ncell, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλα φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Το ΚΚΝ είχε κατηγορήσει την εταιρία ότι αποφεύγει να πληρώσει φόρους από κέρδη, ότι βγάζει τα κέρδη της στο εξωτερικό και ότι εξαγοράζει στελέχη από την κρατική εταιρία Nepal Telecom για να μην της είναι ανταγωνιστική, ενώ πρότεινε την εκδίωξη της μαλαισιανών κεφαλαίων εταιρίας. Ακολούθησε κύμα συλλήψεων, σε συνέχεια αυτών που εδώ και μήνες λαμβάνουν χώρα, κατά τα οποία είχε συλληφθεί πέντε φορές και ο άλλοτε υπουργός στην πρώτη μετά τον εμφύλιο κυβέρνηση και μέλος του ΚΚΝ Khadga Bahadur Bishwakarma, ο οποίος ακολούθησε τους συντρόφους του στο δύσκολο επαναστατικό δρόμο. Το ΚΚΝ απάντησε με αφοπλισμό αστυνομικών τμημάτων, ενώ πολλά στελέχη του άρχισαν να κρύβονται. Η κυβέρνηση ανταπάντησε με κατ’οίκον έρευνες ως και στη γενέτειρα του Biplav από την αστυνομία, η οποία έγινε δεκτή με βροχή από πέτρεςαπό τους κατοίκους του χωριού. Το ΚΚΝ συνέχισε να αναδεικνύει τα ζητήματα που απασχολούν το λαό και στις 8 Μάρτη, κορυφώνοντας τη δράση του κατά των δουλεμπορικών γραφείων που βγάζουν – όχι φυσικά αφιλοκερδώς – νεπαλέζους ανέργους στο εξωτερικό, ώστε αυτοί να κινήσουν την παγκόσμια καπιταλιστική μηχανή με ανταμοιβή ρατσισμό και καταστολή από τα κράτη υποδοχής, τοποθέτησε βόμβα στο σπίτι του προέδρου της Ένωσης των Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας στο εξωτερικό. Την Τρίτη, το κράτος συνέλαβε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΝ Kedar Khatwada. Το ΚΚΝ προκήρυξε για χτες σε όλη τη χώρα bandh (σ.σ.: ιδιαίτερη μορφή απεργίας στη ΝΑ Ασία, όπου κηρύσσεται και απαγόρευση κυκλοφορίας, με οποιοδήποτε όχημα που κινείται να πυρπολείται από τους απεργούς), ενώ ο Netra Bikram Chand, σε δήλωσή του για την απαγόρευση του κόμματός του, προειδοποιώντας ότι “η παρέα ΚΡ(σ.σ.πρωθυπουργού)-Badal θα υποστεί παρόμοιες επιπτώσεις αν το κόμμα κατασταλεί”,ανέφερε τα παρακάτω:

“Από τα ΜΜΕ ανακοινώθηκε η εγκληματική, συνωμοτική και εντελώς γελοία απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του ΚΡ Oli να απαγορεύσει το κόμμα μας, να μην το αναγνωρίζει πολιτικά και να το ποινικοποιήσει.

Όλοι οι νεπαλέζοι πολίτες γνωρίζουν ότι το ΕΜΛ, το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και η ομάδα Πρατσάντα έχουν συνθηκολογήσει με την Ινδία για να διασφαλίσουν την τιποτένια ύπαρξή τους. Πρόδωσαν την επανάσταση, τις μάζες και τους αποφασισμένους κομμουνιστές. Μετά από αυτό, εμείς υψώσαμε τη σημαία της εξέγερσης εναντίον τους. Αρνηθήκαμε να παραδοθούμε στο κλικαδόρικο καπιταλιστικό καθεστώς και ορκιστήκαμε να ανεβάσουμε την επανάσταση σε νέα ύψη, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τα ιδανικά του μεγάλου Λαϊκού Πολέμου. Από το 2015, τη χρονιά που αρνηθήκαμε να αποδεχτούμε το οπισθοδρομικό Σύνταγμα, το κόμμα μας έχει τεθεί άτυπα εκτός νόμου. Αφότου μποϊκοτάραμε τις λεγόμενες εκλογές για το κοινοβούλιο, το κράτος δεν δίστασε να ανοίγει πυρ εναντίον μας και να μας σκοτώνει. Μέχρι σήμερα, έχουμε χάσει 3 συντρόφους, ενώ πολλές δεκάδες είναι τραυματίες. Στην “κρατική” επιχείρηση στο Shivagadi, о Durga Bahadur Roka (σ.parapoda: στέλεχος του ΚΚΝ), που δήθεν βρισκόταν στη ζούγκλα, συνελήφθη και έπειτα πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν στην τουαλέτα.

Εκατοντάδες ανώτατα και άλλα στελέχη μας φυλακίζονται με ψεύτικες κατηγορίες. Σε περιοχές όπως τηRopla και την Kapilvastu, διεξάγονται αστυνομικές επιχειρήσεις. Σε μια τέτοια κατάσταση, η ανακοίνωση της θέσης μας εκτός νόμου δεν είναι κάτι νέο και σημαντικό για μας. Γνωρίζουμε ότι, πάντοτε, μετά την προδοσία της επανάστασης και την επιβολή ενός κλικαδόρικου καπιταλιστικού κράτους στον λαό, ο εργατόκοσμος και οι επαναστάτες αντιμετωπίζουν φασιστική καταστολή και δολοφονίες. Και αντιλαμβανόμαστε ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, ο αγώνας αντίστασης καθίσταται υποχρεωτικός. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε όλους ότι είμαστε πλήρως σε θέση και προετοιμασμένοι να αντισταθούμε στην καταστολή από την παρέα KP-Badal”.

Περαιτέρω, ο Chand ανέφερε: “Όσον αφορά την κήρυξή μας εκτός νόμου, αυτή θα επιβληθεί σε όλους όσους πούλησαν τη χώρα, στους μεταπράτες των ξένων, τους διεφθαρμένους, τους ανίκανους και τους απατεώνες υπουργούς της χώρας που δρουν από κοινού με τους λαθρεμπόρους. Η απαγόρευση θα επιβληθεί σε όσους πρόδωσαν τους χιλιάδες μάρτυρες, τους εξαφανισμένους, τους τραυματισμένους και τους επαναστάτες της εξέγερσης στη Jhapa (σ.parapoda: αγροτική κατά βάση εξέγερση στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην οποία είχε πρωτοστατήσει και ο Oli) και του 10ετούς Λαϊκού Πολέμου. Η απαγόρευση θα επιβληθεί σε όσους ξεπούλησαν τα ιδανικά, τη φιλοσοφία, τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους του κομμουνισμού. Θα επιβληθεί στους ανήθικους και προδότες εγκληματίες που “δεν έχουν το θεό” τους και που προέβησαν σε συμμαχία με τους εχθρούς του λαού για να επιβάλλουν απαγόρευση στους επαναστάτες και να τους καταστείλουν.”

Ακολούθως, ο Chand τόνισε: “Οι μεταπράτες πάντοτε χρησιμοποιούσαν τα κρατικά όργανα για να καταστείλουν το λαό προς το ειδεχθές συμφέρον τους, όμως αποτύγχαναν. Η παρέα KP-Badal προβαίνει επίσης σε μια τέτοια εγκληματική συνωμοσία. Καλούμε όλες τις πατριωτικές, δημοκρατικές, αριστερές, κομμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις, τους ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους διανοούμενους, τους δημοσιογράφους, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις προσεκτικά να μελετήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.”

Στην ανακοίνωση, ο Chand εξηγεί επίσης τις πρόσφατες δράσεις ενάντια στην Ncell και τον υδροηλεκτρικό σταθμό Arun 3 (σ.parapoda: Υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 900 ΜW, όπου όμως στο Νεπάλ θα μένει μόλις το 21,5%, ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει στην Ινδία): “Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις δράσεις ενάντια στον Arun 3 την Ncell και την εταιρία “υπεράκτιας” εύρεσης εργασίας. Μπορεί το κράτος να θεωρεί αυτές τις ενέργειες εγκληματικές, όμως ο λαός κατανοεί ότι είναι η συμμορία KP Oli-Badal που είναι υπεύθυνη για αντεθνικές συμφωνίες όπως για τον Arun 3, και για παρόμοιες υποθέσεις διαφθοράς δις ρουπίων. Αυτοί είναι οι εγκληματίες που ωθούν χιλιάδες αδέρφια μας να πουλιούνται κοψοχρονιά στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Άρα, αυτοί είναι οι εγκληματίες που πρέπει να τιμωρηθούν. Η προσπάθεια του KP Oli να συνδέσει αυτές τις ενέργειες με την προσπάθειά μας για απόκτηση χρημάτων από αυτές τις εταιρέις δεν είναι ένα προφανές και ανάξιο λόγου παιχνίδι για να κρύψει το δικό του διεφθαρμένο πρόσωπο. Εμείς είμαστε αμόλυντοι από ξένα κέντρα και διεφθαρμένες επιτροπές ανάθεσης έργων. Μόνοι μας διευθύνουμε την επανάσταση. Αν παλεύουμε για το μέλλον αυτής της χώρας και του λαού της είναι δίκαιο να ζητούμε οικονομική ενίσχυση. Καλούμε όλους να μην συγχέουν αυτά τα δύο πράγματα και να συνεχίσουν με κάθε τρόπο να ενισχύουν την επανάσταση που θα οδηγήσει στο τέλος του κλικαδόρικου καπιταλιστικού κράτους. Είμαστε αλώβητοι και έτοιμοι να κάνουμε οποιοδήποτε δύσκολο ταξίδι για τα ιδανικά μας ενάντια στους μεταπράτες και το κλικαδόρικο καπιταλιστικό κράτος τους”.

“Ποιον πολεμούν; Ενάντια στη λαοκρατική ομόσπονδη δημοκρατία ή μήπως υπάρχει καμία οπισθοδρομική δύναμη;”, αναρωτήθηκε ένας υπουργός και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί τις παράλληλες δομές” κράτους από το ΚΚΝ. Ο δε πρωθυπουργός στάθηκε στις “απάνθρωπες, τρομοκρατικες και καταστρεπτικής δράσεις” του ΚΚΝ όπως την “απαγόρευση της ενεργειακής ανάπτυξης”, τον βομβαρδισμό υδροηλεκτρικών σταθμών και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και την “απαγόρευση” ξένων επενδύσεων (χωρίς βέβαια αναφορά στο χαρακτήρα των συγκεκριμένων ξένων επενδύσεων ή το ότι τα συγκεκριμένα ενεργειακά έργα ευνοούν την Ινδία και χαντακώνουν την ανεξαρτησία της ηπειρωτικής χώρας που είναι το Νεπάλ).

Την επόμενη μέρα της απαγόρευσης, ο πρωθυπουργός συνάντησε τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τον συμπρόεδρο Νταχάλ και τους Madhav Kumar Nepal, Bamdev Gautam και Jhalanath Khanal, καθώς ήδη έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις και εντός του ενοποιημένου κόμματος, με κάποιους από τους πρώην συντρόφους των “παράνομων” να ζητούν να παρθεί πίσω η απόφαση και το ΚΚΝ να συμφωνήσει να προβεί σε συνομιλίες. Αυτή η διαφωνία, φυσικά, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την ολοκλήρωση μιας τετράμηνης καμπάνιας στρατολόγησης του ΚΚΝ, κατά την οποία μέλη του ρεβιζιονιστικού κόμματος μαζικά το εγκατέλειπαν για να ακολουθήσουν το δύσκολο, αλλά φιλολαϊκό επαναστατικό δρόμο.

Πηγή: parapoda.wordpress.com

Διάβασε σχετικά και εδώ:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το