Ποια είναι η άποψή σας για την απαγόρευση του κόμματός σας;

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε αφότου προβήκαμε σε δράση εναντίον της Ncell, μιας εταιρίας που έχει αποσπάσει δολίως από τη χώρα δισεκατομμύρια ρουπίες. Όμως αυτό ήταν μόνο ένα πρόσχημα. Βασικά, η απαγόρευση εκπροσωπεί ταξικά συμφέροντα και ιδεολογία. Αν επρόκειτο περί πραγματικά κομμουνιστικής κυβέρνησης, αντί να απαγόρευε το κόμμα μας, θα ήταν χαρούμενη για το ότι αναλάβαμε δράση εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, και για το ότι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η απαγόρευση δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει τα συμφέροντα των απλών εργαζομένων, των πατριωτών και των δημοκρατών, αλλά τα συμφέροντα των κλικαδόρων καπιταλιστών, των μεσαζόντων, των λαθρεμπόρων, των επιτηδείων και των διεφθαρμένων. Η απαγόρευση στρέφεται ενάντια στην αρχή της πολιτικής ελευθερίας και το δικαίωμα κάθε πολίτη να υπηρετεί τη χώρα μέσω της λειτουργίας ενός πολιτιοκύ κόμματος. Αποτελεί επίσης μια επίθεση στο δικαίωμα της διαφωνίας. Δείχνει όχι μόνο τον άναρχο χαρακτήρα του κράτους, αλλά και το φασιστικό του πρόσωπο.

Η κυβέρνηση Όλι (1) βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις και είναι βυθισμένη σε αμέτρητα σκάνδαλα. Το κόμμα μας, από την άλλη, σταθερά κερδίζει επιρροή και δημοφιλία. Δεκάδες χιλιάδες απλοί άνθρωποι και στελέχη συσπειρώνονται σε εμάς και μας υποστηρίζουν. Ο επιστημονικός σοσιαλισμός σιγά-σιγά ριζώνει ως αντίθετο του κλικαδόρικου καπιταλισμού. Η απαγόρευση συνιστά μια απόπειρα για να αποσπαστεί η προσοχή από αυτή την εξέλιξη και αντανακλά την αποτυχία της κυβέρνησης Όλι – να γιατί έχει σφοδρά επικριθεί από διάφορα πολιτικά κόμματα, διανοούμενους, στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, νομικούς εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους. Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη. Απαιτούμε την άρση της απαγόρευσης.

Είχατε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρατε ότι, αν η κυβέρνηση δεν ήρε ως τα μέσα Απρίλη την απαγόρευση (κάτι που δεν έκανε), θα θέτατε εσείς εκτός νόμου την κυβέρνηση και θα εντείνατε την αντίστασή σας. Περί τίνος είδους αντίστασης πρόκειται;

Είναι μια αντίσταση στη φασιστική απαγόρευση που το κράτος επέβαλε στο κόμμα μας και σε όλους τους φιλελεύθερους πολίτες. Αυτή η στρατηγική οφθαλμός αντί οφθαλμού ήταν μια απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή μας. Αν το κράτος στραφεί βίαια εναντίον μας, θα βρεθεί να αντιμετωπίζει μια σφοδρή αντίσταση.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι ήταν υποχρεωμένη να επιβάλει την απαγόρευση, έπειτα από την απόρριψη του καλέσματός της για συνομιλίες και τη διάπραξη βίαιων ενεργειών από την πλευρά σας.

Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ψεύτικη προπαγάνδα. Πρώτον, η κυβέρνηση ποτέ δεν μας προσκάλεσε επίσημα για συνομιλίες, επομένως δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι απορρίψαμε την πρόσκλησή της. Δεύτερον, μιλάμε με τους Πρατσάντα και σία επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα που είχαμε κάποια ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα υπηρετούσαν το συμφέρον της χώρας και του λαού. Αρχίσαμε να εξεγειρόμαστε μόνο όταν, στο όνομα των συνομιλιών, εξαλείφθηκαν όλα τα κεκτημένα του λαϊκού πολέμου, συντρίφτηκαν τα λαϊκά δικαιώματα και υπονομεύτηκε η ανεξαρτησία της χώρας. Δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες, όμως δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχουν ως αντικείμενο τα ζητήματα που έθεσε η επανάστασή μας. Δεν είμαστε μια βίαιη ομάδα. Εμείς απλώς προβήκαμε σε δράση ενάντια σε αντιπατριωτικά στοιχεία, απατεώνες, εκμεταλλευτές, διακινητές ανθρώπων και αλήτες που κατηγορούν γυναίκες για μαγεία.

Δεν είχατε ωστόσο συνομιλίες με την κυβερνητική ομάδα με επικεφαλής το Σόμναθ Πάντεϊ;

Πράγματι μιλήσαμε ανεπίσημα με τον Πάντεϊ και άλλους. Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν απέστειλε ποτέ επίσημη πρόσκληση για συνομιλίες. Σε αντίθεση με διάφορους ισχυρισμούς που διατυπώνονται, δεν γνωρίζω κανέναν όρο που πρότεινε η κυβέρνηση για συνομιλίες.

Έχουμε ακούσει ότι οι συνομιλίες – είτε επίσημες είτε ανεπίσημες – συνεχίζονται ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη του κόμματός σας και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Είναι αλήθεια;

Πολιτικές συζητήσεις, καθόσον είναι αναγκαίες και εφικτές, μπορούν να λάβουν χώρα με οποιονδήποτε. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συνομιλίες.

Ποια είναι τα αιτήματά σας; Έχετε θέσει μια ατζέντα για συνομιλίες;

Δεν έχει και πολύ νόημα να συζητάμε λεπτομερώς την ατζέντα μας όταν δεν υπάρχει πρωτοβουλία για συνομιλίες. Αλλά, σε γενικές γραμμές, αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσει ο τρόπος με τον οποίο η κλικαδόρικη καπιταλιστική τάξη φτωχοποιεί τον λαό και χρεοκοπεί τη χώρα με την κατάληψη της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας και βασικών τομείων όπως η παιδεία, η υγεία και η ακίνητη ιδιοκτησία. Διεξάγουμε μια επανάσταση για να απαλλάξουμε τη χώρα από το κλικαδόρικο καπιταλιστικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κόμμα σας εξύφαινε σχέδια για να δολοφονήσει ανώτατους αξιωματούχους της χώρας. Τι απαντάτε;

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αποτελεί τμήμα μιας στρατηγικής μάρκετινγκ. Ωστόσο, εμείς είμαστε που έχουμε ακούσει ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να δολοφονήσει ανώτατα στελέχη μας σε δήθεν “ένοπλες συγκρούσεις”.

Δεν έχετε ανοιχτά κηρύξει βίαιο αγώνα, όμως βίαιες ενέργειες έχουν διαπραχτεί στο όνομά σας. Ποια μορφή ακριβώς θα πάρει ο αγώνας σας;

Το ζήτημα είναι η επανάσταση, όχι η βία. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την κυριαρχία της χώρας, να αποδοθεί η πραγματική εξουσία στην τάξη των εργαζομένων, να χειραφετηθούν οι εκμεταλλευόμενοι και οι περιθωριοποιημένοι, να ξεριζωθεί το κλικαδόρικο καπιταλιστικό καθεστώς και να εγκαθιδρυθεί ο επιστημονικός σοσιαλισμός. Μια επανάσταση είναι το σύνολο όλων των αγώνων μας. Έχουμε αναλάβει πλήρως την ευθύνη για οποιαδήποτε δράση στην οποία έχουμε προβεί.

Έχετε πει σε μια συνέντευξη ότι έχετε δημιουργήσει έναν λαϊκό στρατό, και ότι αυτός ισχυροποιείται. Τι είδους στρατός είναι αυτός και ποιο άμεσο σκοπό εξυπηρετεί;

Πρόκειται για μια δύναμη που έχει δημιουργηθεί για να βοηθά την αγωνιζόμενη τάξη των εργαζομένων να κερδίσει την εξουσία, ώστε να ηγηθεί της χώρας. Αποτελείται από άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τη χειραφέτησή τους. Όταν ο Πρατσάντα και οι όμοιοί του έδωσαν τα χέρια με τα καθεστωτικά κόμματα και προσπάθησαν να διαλύσουν το λαϊκό στρατό, είχαμε πει ότι αυτός δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει το σκοπό του. Ο λαϊκός στρατός παραμένει μια αναγκαιότητα.

Το κόμμα σας αποσπάστηκε από το κόμμα που έχει επικεφαλής το Μοχάν Μπαϊντία Κιράν. Ποιοι είναι οι εν όπλοις σύντροφοί σας επί του παρόντος;

Διεξάγουμε συνομιλίες με τον Μπαϊντία. Τα κόμματα ενώνονται όταν συμφωνούν στην ιδεολογία και σε έναν πολιτικό οδικό χάρτη. Εμείς διατυπώνουμε σχέδια για έναν συλλογικό αγώνα και μια λειτουργική ενότητα. Οποιοσδήποτε είναι έτοιμος να παλέψει τη διαφθορά, την ακρίβεια στις τιμές, τις απαγορεύσεις, το φασισμό και την προδοσία της χώρας στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση Όλι είναι εν όπλοις σύντροφός μας.

Ακούμε ότι έχουν ξεσπάσει διαφορές εντός του κόμματός σας, ιδίως διαφωνίες με τον Κάντγκα Μπαχαντούρ Μπισουοκάρμα Πρακάντα. Μπορείτε να αποσαφηνίσετε τι συμβαίνει;

Τέτοιες ιστορίες εμφανίζονται συχνά στις εφημερίδες. Ενώ κάποιες φορές μας διασκεδάζουν, ταυτόχρονα όμως οδηγούν σε σοβαρές σκέψεις. Είναι δυνατό οι εχθροί του λαού – αφού αποτυγχάνουν να μας σταματήσουν ιδεολογικά, πολιτικά και πρακτικά – να κατασκευάζουν τέτοιες ιστορίες. Όμως τέτοιες τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να τους απαξιώνουν.

Οι προσπάθειές μας είναι μία και ενιαία πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή μιας επανάστασης και την εγκαθίδρυση του επιστημονικού σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Το κόμμα μας ανεβαίνει σε νέα ύψη. Όταν βλέπουμε τις τακτικές των αντιδραστικών δυνάμεων να έχουν στόχο τον εκτροχιασμό του κόμματός μας, καταλαβαίνουμε ότι το να οδηγήσεις σε επιτυχία την επανάσταση δεν είναι κάτι το εύκολο. Ωστόσο, αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητα και την ενότητά μας.

Πώς απαντάτε στις κατηγορίες ότι έχετε επιστρατευτεί και προστατεύεστε από ξένες δυνάμεις;

Αυτά είναι φήμες που διασπείρουν δειλοί. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει σε τέτοιες ανοησίες. Ο επιστημονικός σοσιαλισμός-κομμουνισμός είναι το μαγικό όπλο που επιστρατεύει την τάξη των εργαζομένων και φωτίζει τον κόσμο τους.

Τι έχετε να πείτε για την κατηγορία ότι οι βίαιες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Ncell, ήταν μια απόπειρα εκβιασμού;

Αυτά δεν είναι παρά βρώμικες φήμες που διακινούν υποκριτές που όχι μόνο πούλησαν τους ποταμούς Μαχακάλι (2), Καρνάλι (3) και Αρούν (4), αλλά επίσης συνεχίζουν να παρέχουν πολιτική προστασία σε μεσάζοντες, επιτήδειους, λαθρεμπόρους, αρχιμαφιόζους και τοκογλύφους. Η επανάστασή μας θα φέρει μια μέρα όπου οι άνθρωποι, ακόμα και εκείνοι που τώρα διαδίδουν ψεύτικες φήμες για εμάς, ευχαρίστως θα συνεισφέρουν στην υπόθεσή μας.

Οι κομμουνιστές έχουν την αξιοπρέπεια της εργασίας πολύ ψηλά και απαγορεύουν την απόσπαση οποιουδήποτε πράγματος από τον απλό λαό. Πώς συνάδουν τέτοια ιδανικά με την ανακοίνωσή σας ότι η συλλογή εισφορών αποτελεί φυσιολογικό δικαίωμα;

Δεν έχουμε πάρει τίποτα από τις εργαζόμενες μάζες. Στην πραγματικότητα, έχουμε δώσει σε αυτές. Ο λαός κατανοεί ότι παλεύουμε για φαΐ και στέγη για τους άκληρους, αξιοπρεπή αμοιβή για τους εργαζόμενους, ίσα δικαιώματα ιδιοκτησίας για τις γυναίκες, δουλειά για τους ανέργους, δωρεάν παιδεία για τους φοιτητές και εύκολη πρόσβαση σε δομές υγείας για τους πολίτες. Άνθρωποι έχουν θυσιάσει τις ζωές τους για την υπόθεσή μας. Ο λαός μάς δίνει οικειοθελώς, και βιομήχανοι ακόμα δίνουν εθελοντικά, όμως πρέπει να πάρουμε βίαια από τους επιτήδειους, τους λαθρεμπόρους και τους διεφθαρμένους. Ό,τι έχουν κλέψει από το λαό πρέπει να απαλλοτριωθεί και να επιστραφεί στο λαό. Να τι είναι μια επανάσταση. Και αυτό είναι ένα φυσιολογικό δικαίωμα για ένα κομμουνιστικό κόμμα.

Κάποια κείμενά σας αναφέρουν την ύπαρξη οικονομικών ατασθαλιών εντός του κόμματός σας. Μπορείτε να αποσαφηνίσετε τι συμβαίνει;

Παρά τις δυσκολίες που είναι έμφυτες σε μια επανάσταση που λαμβάνει χώρα, το κόμμα μας είναι το μοναδικό που διεξάγει με συστηματικότητα οικονομικές συναλλαγές οι οποίες, όλες, είναι εντελώς διάφανες. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι προβλήματα που είχαν να κάνουν με την οικονομία και με την ιδιοκτησία περιουσίας αποτελούν τον κύριο λόγο για την αποτυχία του σοσιαλισμού και την πτώση των κομμουνιστών από την εξουσία.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αυτοί που μιλούν για κομμουνιστική ουτοπία δεν μπορούν να έχουν διαφάνεια στα οικονομικά τους στη δική τους ζωή. Λένε μεγάλα λόγια, όμως συγκεντρώνουν τα χρήματα του κόμματός τους σε ξένες τράπεζες, πουλάνε την περιουσία της χώρας σε ξένους, παραποιούν έγγραφα για να διεκδικούν ιδιοκτησία σε δημόσια γη κ.ο.κ.. Εμείς παλεύουμε για μια κομμουνιστική οικονομική ζωή, όπως διατύπωσε ο Μαρξ, η οποία είναι μακράν πιο πολιτισμένη και ανώτερη από τη λεγόμενη ιδιωτική οικονομική ζωή υπό τον καπιταλισμό.

Διάφορα κεφάλαια της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά τη δεκαετή ένοπλη σύγκρουση δεν έχουν ακόμα κλείσει. Μπορεί ο λαός να αντέξει έναν ακόμα πόλεμο;

Δεν μπορεί. Να γιατί λέμε επί σχεδόν μια δεκαετία ότι καπιταλιστές, κλικαδόροι, ρεβιζιονιστές, οπορτουνιστές και ξένα κέντρα εξουσίας συνειδητά οδηγούν σε μια ακόμα σύγκρουση με την αφαίρεση των κεκτημένων του λαϊκού πολέμου. Η βίαιη επιβολή του κλικαδόρικου καπιταλισμού σημαίνει εξώθηση της χώρας προς τη σύγκρουση. Να τι έχει συμβεί. Τώρα ο λαός, ιδίως οι καταπιεζόμενοι εργαζόμενοι, κατανοούν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την επανάσταση για να τελειώσουν με αυτή τη σύγκρουση. Ο λαός θα διεξάγει μια επανάσταση, όχι έναν πόλεμο. Η επανάσταση δεν είναι κάτι που ο λαός αντέχει, αλλά είναι κάτι που ο ίδιος διεξάγει.

Έχετε σκεφτεί πώς θα τη διαχειριστείτε;

Σήμερα ένα κλικαδόρικο καπιταλιστικό καθεστώς βασανίζει κομμουνιστές, αριστερούς, πατριώτες και δημοκράτες. Μία μόνο δύναμη δεν είναι σε θέση από μόνη της αυτό το καθεστώς. Αν ενωθούμε όλοι και βαδίσουμε στην κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης επιστημονικού σοσιαλισμού, οι λαϊκοί στόχοι θα επιτευχθούν.

Το καθεστώς που προσπαθείτε να αντιπαλέψετε το διαχειρίζονται σύντροφοί σας. Αυτό δεν αποτελεί πρόκληση;

Αν το δούμε και λίγο συναισθηματικά, αποτελεί και μια ευκαιρία, επίσης. Αφότου η ηγεσία των μαοϊστών πήρε το λάθος δρόμο, ένας σημαντικός αριθμός συντρόφων μας “υιοθετήθηκε” από το καθεστώς. Όμως δεν ήταν κακοί άνθρωποι εξαρχής. Όλοι μας παλέψαμε σε έναν πόλεμο και δοκιμάσαμε μαζί δυσκολίες. Όλοι είχαμε ένα κοινό όνειρο. Πιστεύουν ότι θα μας τελειώσουν απλώς επειδή διεξάγουμε μια επανάσταση; Μπορούν να υποστηρίξουν την επανάστασή μας ακόμα και ευρισκόμενοι εντός του καθεστώτος. Η βιαιότητα που υπάρχει σε μια επανάσταση αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα. Συνειδητοποιούμε πλήρως τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στα αγγλικά εδώ.

Σημειώσεις

(1) Κάντγκα Πρασάντ Σάρμα Όλι: ο σημερινός πρωθυπουργός του Νεπάλ και πρόεδρος του “Νεπαλέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος” που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του ρεβιζιονιστικού “ΚΚΝ/ΕΜΛ” και του εκφυλισμένου “ΚΚΝ(Μαοϊκού Κέντρου)” του Νταχάλ(πρώην Πρατσάντα).

(2) Εδώ, ο Biplav κάνει λόγο για τη Συνθήκη “για την συνολική ανάπτυξη του Ποταμού Μαχακάλι” που υπογράφτηκε από τους πρωθυπουργούς Νεπάλ και Ινδίας το Γενάρη του 1996 και έδινε πρόσβαση στην Ινδία στα νερά του Νεπάλ. Η ανάκλησή της ήταν ένα από τα αιτήματα των Μαοϊστών κατά το 10ετή Λαϊκό Πόλεμο.

(3) Εδώ, ο Biplav κάνει λόγο για το υδροηλεκτρικό εργο του Άνω Καρνάλι ποταμού, ισχύος 900 MW, όπου όμως στο Νεπάλ θα μένει μόλις το 12%, ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει στην Ινδία.

(4) Εδώ, ο Biplav κάνει λόγο για το υδροηλεκτρικό έργο της πεδιάδας Αρούν 3, ισχύος 900 ΜW, όπου όμως στο Νεπάλ θα μένει μόλις το 21,5%, ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει στην Ινδία.

Πηγή: parapoda.wordpress.com


Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το