Διακόπτει η Νορβηγία τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, στον απόηχο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και μετά από ανάλογη απόφαση της Φινλανδίας. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα δρομολογήσει καμία νέα αίτηση για άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι θα αξιολογήσει και τις τρέχουσες άδειες. 

«Καθώς η κατάσταση είναι ασαφής και μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, ως προληπτικό μέτρο, δεν θα δρομολογήσει νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγών για στρατιωτικά προϊόντα στην Τουρκία στην παρούσα φάση», είπε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ινε ‘Ερικσεν Σορέιντε, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagbladet.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με βαθειά ανησυχία και επαναλαμβάνουμε το ξεκάθαρο κάλεσμα προς την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», τόνισε η ίδια. 

Χθες, η Φινλανδία έγινε η πρώτη σκανδιναβική χώρα που διέκοψε τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και καταδίκασε την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. 

Σημειώνεται ότι πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, η φινλανδική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τις εξαγωγές drones στην Τουρκία. 

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα ευθύνης, σημειώνω το εξής: Η Φινλανδία δεν εξάγει υλικό άμυνας σε χώρες που κηρύττουν πολέμους ή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκκόνεν.

«Δεν θα χορηγούνται, προς το παρόν, νέες άδειες για την εξαγωγή όπλων από τη Φινλανδία στην Τουρκία. Ερευνάται η κατάσταση επίσης και γις τις άδειες για εξαγωγές όπλων που έχουν χορηγηθεί ήδη», σημείωσε ο ίδιος. 

Η φινλανδική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη σύρραξη στη Συρία. 

«Οι ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την ήδη περίπλοκη κρίση στη Συρία. Ανησυχούμε πολύ για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα μέτρα στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. 

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το