Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση, εστιάζοντας στις τρεις ενεργειακές ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και τη ΛΑΡΚΟ. 

Φυσικά, οι προαναφερόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως και η ιδιάζουσα περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να περάσουν και από το «μικροσκόπιο» των θεσμών, με τις τελικές επιλογές να οριστικοποιούνται τον Οκτώβριο. 

Για τις τρεις ΔΕΚΟ τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, και όπως έκανε γνωστό ο Κωστής Χατζηδάκης για ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Η επιτυχία  των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, εξάλλου, είναι προτεραιότητα για τον υπουργό, αφού όπως έχει δηλώσει «πέραν του ότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι κομβικής σημασίας για να σταλεί το μήνυμα ότι το κράτος δεν παριστάνει τον επιχειρηματία στην αγορά της ενέργειας»! Όσον αφορά στις χρονικές προτεραιότητες, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ προηγείται χρονικά – αφού θεωρητικά τουλάχιστον παρουσιάζει τα λιγότερα προβλήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τη ΔΕΠΑ αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα αλλάζει το μοντέλο ιδιωτικοποίησης σε σχέση με αυτό που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Πηγές μιλούν για ένα νόμο που θα ακυρώνει το σημερινό μοντέλο και τη δημιουργία μιας εταιρείας εν είδει συμμετοχών, όπου σε αυτήν θα κρεμαστούν οι θυγατρικές και θα πουληθούν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών τους. Επιπλέον, δεν αποκλείεται ένα μερίδιο της ΔΕΠΑ να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το