Η οικονομική κρίση στην χώρα της Λατινικής Αμερικής εξακολουθεί να οξύνεται, με την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας.

Την Πέμπτη, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, στην πρώτη μιας σειράς κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης της Αργεντινής έχουν ως αποτέλεσμα την δραστική αύξηση του κόστους των υπηρεσιών των δημόσιων εταιρειών κοινής ωφέλειας και των συγκοινωνιών.

Οι διαδηλωτές κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «φτάνει πια το πρόγραμμα λιτότητας του Μάκρι και του ΔΝΤ» καθώς έκαναν πορεία ως το Κογκρέσο.

Οι οργανωτές σχεδιάζουν να επαναλαμβάνουν σε τακτική βάση, κάθε Πέμπτη, τις κινητοποιήσεις τους ως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση Μάκρι προώθησε περικοπές των επιδοτήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες (των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης κ.ά.) προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος. Αποτέλεσμα ήταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου να αυξηθούν πάνω από 2.000% από την έναρξη της θητείας του Μάκρι στην προεδρία, κατά υπολογισμούς ΜΜΕ της Αργεντινής.

Την περασμένη χρονιά, ο πληθωρισμός άγγιξε το 50%, ενώ το νόμισμα της χώρας, το πέσο, έχασε συνολικά τη μισή του αξία έναντι του δολαρίου.

Ακόμη, τον Ιούνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να χορηγήσει ένα δάνειο με αντάλλαγμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η νέα οικονομική κρίση στην Αργεντινή πιστεύεται πως μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επανεκλογής του Μάκρι στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το