Σοβαρές καταγγελίες ότι η Ουγγαρία εκ προθέσεως στερεί την τροφή στους αιτούντες άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί λαμβάνει ο ΟΗΕ, ο οποίος για μια ακόμη φορά στηλιτεύει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν, που κατ’ επανάληψη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «τουλάχιστον 21 πρόσφυγες και μετανάστες, που αναμένουν την απέλασή τους, στερήθηκαν την τροφή από τις ουγγρικές αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και πέντε ημέρες», από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα.

View image on Twitter

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, είχε κατηγορήσει την Ουγγαρία ότι δεν παρέχει τροφή σε μετανάστες που κρατούνται στις ζώνες διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία. Τότε, οι ουγγρικές αρχές είχαν υποσχεθεί να θέσουν τέρμα στην πρακτική αυτή, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε προειδοποιήσει την Ουγγαρία κατά αυτής της πρακτικής.

Σήμερα όμως η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε:

«Λυπούμαστε που απουσία μιας σαφούς τροποποίησης του νομικού πλαισίου, αναφορές που έχουμε λάβει υποδεικνύουν ότι η πρακτική αυτή, της στέρησης τροφής, συνεχίζεται».

Όπως ανέφερε, όταν απορριφθεί η αίτηση ασύλου, όλοι οι ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, εκτός από τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες, «στερούνται εκ προθέσεως τροφής», γεγονός που «μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, να πλήξει την υγεία τους και είναι κατά βάθος απάνθρωπο».

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποστήριξε πριν από μερικές ημέρες ότι «οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση εξετάζεται εξακολουθούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια και στέγαση όπως συνέβαινε πάντοτε».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «η Ουγγαρία δεν φέρει ευθύνη για εκείνους που δεν ζητούν άσυλο, ούτε για εκείνους των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί», καθώς είναι «ελεύθεροι να εγκαταλείψουν τη χώρα και να επιστρέψουν προς τη Σερβία».

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία απορρίπτει αυτό το επιχείρημα, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι «εθελοντικές» αναχωρήσεις μπορεί να οδηγήσουν τους μετανάστες να «εισέλθουν παράνομα στη Σερβία παραβιάζοντας τον σερβικό νόμο».

«Προτρέπουμε την Ουγγαρία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά εκείνους που στερούνται την ελευθερία, είτε βρίσκονται σε ζώνες διέλευσης είτε σε κέντρα κράτησης όπου δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το