Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τον στρατό να επέμβει για την αντιμετώπιση των τεράστιων πυρκαγιών που κατακαίνε τη Σιβηρία, αλλά και άλλες περιοχές στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Η απόφαση ελήφθη όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την τεράστια κρίση από τους επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της χώρας, καθώς, μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου τρία εκατομμύρια εκτάρια, με την Greenpeace να κάνει λόγο για μία «οικολογική καταστροφή».

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αναφέρουν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν κάνει όσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση τω πυρκαγιών, ενώ περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Σιβηρία.

Επιπλέον, σχόλια αξιωματούχων ασφαλείας πως δεν έχουν σχέδιο να αντιμετωπίζουν πυρκαγιές σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, καθώς δεν υπάρχει άμεση απειλή προς τους ανθρώπους, προκάλεσαν οργή των κατοίκων. 

Οι φωτιές όπως φαίνονται από το διάστημαRoscosmos Space Agency via AP

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε το υπουργείο Άμυνας να επέμβει για να στηρίξει τις προσπάθειες της πυροσβεστικής. Δέκα αεροσκάφη και δέκα ελικόπτερα έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή. 

Στις περιοχές του Ιρκούρτσκ και του Κράσνογιαρσκ έχει ήδη κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Από την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό παρακλάδι της Greenpeace ανέφερε ότι οι μεγάλες πόλεις της Σιβηρίας έχουν καλυφθεί από τοξικό νέφος το οποίο έχει ήδη φθάσει στα Ουράλια, ενώ η οργάνωση υπολογίζει ότι έχει καεί έκταση μεγαλύτερη από το… Βέλγιο.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το