Στις ΗΠΑ, με αφορμή την τραγωδία στο Ελ Πάσο του Τέξας και το μανιφέστο του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης, στο οποίο δηλώνει ως κίνητρό του την “εισβολή” ισπανόφωνων μεταναστών στη χώρα, συστημικά μέσα όπως το CNN ασκούν δριμεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για τη χρήση του ίδιου όρου, κατηγορώντας τον πως ενέπνευσε τη ραγδαία αύξηση αντιμεταναστευτικού μίσους στη χώρα.

Σε ένα βίντεο μοντάζ με στιγμιότυπα από ομιλίες του Αμερικανού προέδρου, γίνεται προφανής η επανάληψη του μύθου της “εισβολής μεταναστών” και η επίδραση αυτής της επανάληψης στο κοινό του.

Τα αμερικανικά μέσα χαρακτηρίζουν τον Τραμπ ως έναν ρατσιστή που ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιμεταναστευτικής βίας για να συσπειρώσει τους ακολούθους του.

Στην Ελλάδα αντίθετα, ο μύθος περί “εισβολής” μεταναστών δεν είναι χαρακτηριστικό της ρητορικής μονάχα των ακροδεξιών πολιτικών, αλλά κυριαρχεί και στην κάλυψη των συστημικών ΜΜΕ στο το θέμα της μετανάστευσης. Δεκάδες δημοσιεύματα την τελευταία δεκαετία επέδρασαν στη θεμελίωση του μύθου περί εισβολής στο θυμικό των Ελλήνων πολιτών, με απτό αποτέλεσμα την αύξηση της ρατσιστικής βίας και στη χώρα μας.

Ας δούμε μια, ενδεικτική μονάχα, καταγραφή από δημοσιεύματα μεγάλων ελληνικών μέσων και δηλώσεις πολιτικών από την τελευταία δεκαετία:

Τον Αύγουστο του 2012, η “ναυαρχίδα” του αστικού τύπου Καθημερινή, μιλά για «μαζική εισβολή λαθρομεταναστών».

Ο Αντώνης Σαμαράς σε προεκλογικό κρεσέντο ρατσισμού τον Απρίλιο του 2012, μιλά για «άοπλη εισβολή»  και «κράτος που φρόντιζε για τους παράνομους και τους ξένους».

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κάνει έναν τουλάχιστον εμπρηστικό παραλληλισμό: «Η χώρα χάνεται. Από την κάθοδο των Δωριέων, 4.000 χρόνια πριν, ουδέποτε η χώρα δεν δέχθηκε τόσο μεγάλης έκτασης εισβολή […] Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και του κράτους».

Ο Νεοδημοκράτης πλέον Θάνος Πλεύρης, το 2011 μιλούσε για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης με «φύλαξη των συνόρων. Και η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες». Στην ίδια εκδήλωση ακροδεξιού περιοδικού, μεταξύ πολλών άλλων, έλεγε για τους πρόσφυγες: «πρέπει να περνάνε χειρότερα από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ»

Το κανάλι Star το 2015 γράφει σε τρέηλερ:«Εισβάλλουν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα για να λιαστούν στις πλατείες».

Τον Φεβρουάριο του 2010, η εφημερίδα Το Παρόν μιλά περί κινδύνου «για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας» (των Ελλήνων) από την «εισβολή».  

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας στο Capital τον Ιανουάριο του 2012, προβλέπει «καταστροφή της χώρας μέσα σε 10 χρόνια», λόγω της «εισβολής» μεταναστών. 

Πιο πρόσφατα, ο Κωνσταντίνος Κόλμερ μιλά για ανάγκη «κλεισίματος των συνόρων», νιώθοντας μάλιστα την ανάγκη να διευκρινίσει «Όχι βεβαίως πυροβολώντας τους (σσ. τους πρόσφυγες και μετανάστες) διαβαίνοντας τα σύνορα».

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το