Ήδη από τον προηγούμενο μήνα και εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αντί να ασχοληθούν με την προετοιμασία της χώρας τους για την αντιμετώπισή της, διάλεξαν να ξεκινήσουν νέο γύρο έντασης της πίεσης ενάντια στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Αυτό εκφράστηκε αρχικά με την ανεκδιήγητη “επικήρυξη” του Νίκολας Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων ως ναρκοτρομοκράτες -που τάχα πλημμυρίζουν τις ΗΠΑ με κοκαΐνη- και συνεχίστηκε με την παρουσίαση ενός ακόμη “μεταβατικού” σχεδίου για τη Βενεζουέλα που συνοδεύτηκε φυσικά με τις συνήθεις απειλές.

Η ανατροπή του Νίκολας Μαδούρο αποτελεί πάγιο διακηρυγμένο στόχο των ΗΠΑ. Ωστόσο δεν αποκλείεται -και εξαιτίας της ανυποληψίας σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας- η διοίκηση Τραμπ να επιχειρεί να στρέψει την προσοχή αλλού για να διασκεδάσει τις ευθύνες της. Το ίδιο, άλλωστε, κάνει τόσο με την αντικινέζικη ρητορική σχετικά με την πανδημία που όλο και δυναμώνει, όσο και με την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, τάχα για να προστατευθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας από τους μετανάστες…
Πάντως, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε στα τέλη του Απριλίου: «Για τη Βενεζουέλα, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η ευρύτερη κατάσταση και οι πολυμερείς προσπάθειες δημιουργούν μια υπέροχη στιγμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ζήτησα από την ομάδα μου να ενημερώσει τα σχέδιά μας για άνοιγμα της πρεσβείας μας στο Καράκας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε μόλις φύγει ο (πρόεδρος της Βενεζουέλας) Μαδούρο. Θα υψώσουμε ξανά τη σημαία μας». Με τον κυνισμό που μόνο αυτοί διαθέτουν, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θεωρούν ότι η πανδημία τούς λύνει τα χέρια για να επιβάλουν τη θέλησή τους στη Βενεζουέλα και το δηλώνουν ανοιχτά.

Στις αρχές πλέον του Μαΐου, οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν διαδοχικές συλλήψεις ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων οι οποίες προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα κυρίως μέσω Κολομβίας, που αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή που ανακοινώθηκε την 5η του Μαΐου: Συνελήφθησαν 15 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικάνοι, πρώην στρατιωτικοί, που είναι στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Silvercorp, η οποία ενδεχομένως εμπλέκεται και στην παροχή προσωπικής προστασίας για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρουσίασε δημόσια τα διαβατήρια των δύο Αμερικάνων μισθοφόρων, δημοσιοποιώντας και τα ονόματά τους.
Από την 4η Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, έχουν ανακοινωθεί τρία περιστατικά απόπειρας εισόδου στη χώρα από μισθοφορικές τρομοκρατικές ομάδες σε διάστημα 72 ωρών. Το πρώτο περιστατικό μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας, κατέληξε και σε αιματηρή συμπλοκή με κάποιους νεκρούς από τους μισθοφόρους εισβολείς.

Τις απόπειρες εισβολής καταδίκασε η κινέζικη κυβέρνηση μέσω του υπουργείου εξωτερικών. Η εκπρόσωπος Χουά Τσανγίνγκ, με μια ανακοίνωση που αφορούσε τόσο τα συγκεκριμένα περιστατικά όσο και την ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία της Κούβας στις ΗΠΑ, δείχνει ουσιαστικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως υπεύθυνη.

Οι τελευταίες ενέργειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εναντίον της Βενεζουέλας ίσως φαίνονται σπασμωδικές και αποτυχημένες, όμως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Η Βενεζουέλα πρέπει να βρίσκεται σε δύσκολη φάση, αν σκεφτεί κανείς ότι μάχεται και ενάντια στην πανδημία με τους υφιστάμενους εναντίον της περιορισμούς από τις ΗΠΑ, ενώ η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει να έχει επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση. Σε αυτήν την κατάσταση βλέπουν οι Αμερικάνοι μια “θαυμάσια” ευκαιρία για ανατροπή της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο και δεν αποκλείεται οι απόπειρες εισόδου από αυτές τις ομάδες να αποτελούν τα προεόρτια μιας πιο δυναμικής προσπάθειας…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το