Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές με τη συνδρομή των ντόπιων λακέδων τους μετατρέπουν ολόκληρη την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση τους

Οι αμερικανοί δεν έχουν βάσεις στην Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ελλάδα την έχουν μετατρέψει σε μία βάση. Σούδα, Λάρισα, Ανδραβίδα, Άκτιο, Σκύρος, Σύρος είναι οι βάσεις που μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί και οι οποίες επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται διαρκώς.

Η ταχύτητα με την οποία ανακοινώνονται οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχονται είναι πρωτοφανέρωτη. Πριν ακόμα σχηματιστεί μια εικόνα για την παραχώρηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά – Ελευσίνας και να αποκαλυφθεί ότι θα κατασκευάζονται σε αυτά φρεγάτες, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται από αμερικανό-νατοϊκά επιτελεία αναβάθμιση και επέκταση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας και εγκατάσταση τεσσάρων με οκτώ αεροπλάνων «τάνκερ» που θα ανεφοδιάζουν στον αέρα μαχητικά αεροπλάνα. Επίσης σχεδιάζεται η μεταστάθμευση αμερικανικών F-16 και F-18.

Όμως η «αμυντική συνεργασία», όπως την αποκαλούν τα κυβερνητικά επιτελεία, παραχώρησης των εδαφών της χώρας δεν σταματούν εδώ. Τα αμερικανικά επιτελεία θα μελετήσουν τις εγκαταστάσεις, τις θέσεις, την εκπαίδευση και τα όπλα του ελληνικού στρατού και θα απαιτήσουν την προσαρμογή τους σύμφωνα με τις τρέχουσες «ανάγκες».

Ανάλογες διαδικασίες θα εφαρμόσουν για το Ναυτικό. Για παράδειγμα η Σκύρος. Εκεί υπάρχει μια βάση του Πολεμικού Ναυτικού που εδώ και μερικά χρόνια υπολειτουργεί.  Οι υποδομές της όμως υπάρχουν και μπορούν να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της «Συμμαχίας».

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπως μάλιστα έχουν διαμορφωθεί οι παγκόσμιοι συσχετισμοί πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, προσφέρει μια εξαιρετικά προνομιούχα θέση για τα αμερικανό-νατοϊκά επιτελεία.  Οι συνεχώς εντεινόμενες προστριβές του Ερντογάν απομακρύνουν την Τουρκία όλο και περισσότερο από τους κόλπους του ΝΑΤΟ, την κάνουν να αποτελεί ανασφαλές μέλος του και σταδιακά να συμβαδίζει με το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που ξεπερνά τα όρια της υποτέλειας και της εθελοδουλείας είναι οι παράγοντες για τους οποίους η αμερικανική πολιτικό-στρατιωτική ηγεσία τοποθετεί την κυβέρνηση πρωταγωνιστή και σημαιοφόρο της αμερικανό-νατοϊκής πολιτικής στα Βαλκάνια.  Αυτά εξ άλλου δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία οι αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως: «Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον αμερικανικό στρατό».  Για να προσθέσουν: «Από πολιτικής απόψεως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο και τα δύο κράτη ανησυχούν για τον εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».  Ενώ σε άλλο σημείο τονίζουν πως: «Ίσως το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι πως τόσο η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι δεκτικοί», όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες.

Προς επιβεβαίωση αυτών των δηλώσεων ο έλληνας υπουργός  Άμυνας Πάνος Καμένος, όπως αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, «εξήρε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε «θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον» και υπογράμμισε ότι «η αμυντική συνεργασία επεκτείνεται και αυτό βοηθά την Ελλάδα να καταστεί  στρατηγικός εταίρος στη Μεσόγειο».  Αυτή εξάλλου την «αμυντική συνεργασία»(!) ζητούν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα η οποία την παραχωρεί πλουσιοπάροχα.

Όπως δήλωσε στην Αθήνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ντάνφορντ, στην ηγεσία του ελληνικού στρατού εξετάζουν διεύρυνση της πρόσβασης των ΗΠΑ σε περισσότερες ελληνικές στρατιωτικές βάσεις.  Όμως η στρατιωτική συνεργασία αποβλέπει πολύ μακρύτερα.  «Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» συνέχισε ο Ντάνφορντ και αναφέρθηκε στις μικρές αποστάσεις που την χωρίζουν από την Συρία και τη Β. Αφρική και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Τελικά, καθημερινά αποκαλύπτεται πως οι προσφωνήσεις του Τσίπρα στον Τραμπ για «κοινές αρχές και αξίες» και «κοινά οράματα» δεν αποτελούν διπλωματικές δηλώσεις που αναζητούσαν τη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μόνο για τη βαθειά κρίση που περνά η χώρα,  αλλά αποδεικνύουν την πολιτική υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης, την προθυμία να παραχωρήσει στην αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ τα εδάφη της χώρας μας, αλλά και τη γενικότερη πολιτική απόφαση να σύρει τη χώρα μας στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στο πλευρό των αμερικάνων και των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.

Οι βάσεις, οι εξοπλισμοί με όπλα υψηλής τεχνολογίας, η γεωγραφική θέση της χώρας μας θα αποτελέσουν, σε περίπτωση πολεμικών συγκρούσεων, έναν από τους πρώτους στόχους του αντίπαλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, του Τσίπρα- Καμμένου  και όλης της αστικής αντιπολίτευσης ρίχνουν το λαό μας σε ένα άκρως επικίνδυνο ναρκοπέδιο, τον κάνουν εχθρό άλλων γειτονικών λαών, μακριά από τα συμφέροντα, τη θέλησή και τις διαθέσεις του.  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ένα από τα δολοφονικά όργανα των ιμπεριαλιστών και ο ίδιος να γίνει θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.  Ο λαός μας πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική και να συνεχίσει σταθερά τον αγώνα του ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Παναγιώτης Κοσμάς, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το