Η απελπισία έγινε οργή και οι εργαζόμενοι στο Θέαμα-Ακρόαμα (ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο, «αόρατοι» στην πλειοψηφία τους, όμως απαραίτητοι για να παραχθεί οποιαδήποτε καλλιτεχνική ή άλλη «ζωντανή» εκδήλωση, βγαίνουν στο δρόμο.
Σήμερα Πέμπτη 7 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην πλατεία Συντάγματος (με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας).

Οπως έχουμε γράψει, η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια όλον αυτόν τον κόσμο, με το ιδιόμορφο εργασιακό καθεστώς. Κι όταν μετά από πιέσεις αποφάσισε να εντάξει τους εργαζόμενους στο Θέαμα-Ακρόαμα στο προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ, φρόντισε να εξαιρέσει τη συντριπτική τους πλειοψηφία, βάζοντας ως όρο –για να πάρουν το 800άρι- να έχουν πάρει το εποχιακό επίδομα του 2019 (που αφορά ένσημα που έβαλαν το 2018)!



Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μια χαρά κάποιες από τις «φίρμες» του καλλιτεχνικού χώρου στην προπαγανδιστική της καμπάνια. Και οι «φίρμες» δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουν, γιατί εξασφάλιζαν και τη δική τους προβολή. Για τους συναδέλφους τους που εν μέσω καραντίνας στερήθηκαν ακόμα και τα χρειώδη δε βρήκαν δυο λόγια να πουν. Κάποιοι κάτι έγραψαν στο facebook, ίσα-ίσα για να βγουν από την υποχρέωση.

Τώρα, βέβαια, γκρινιάζουν και οι «φίρμες», καθώς βλέπουν ότι βαίνουν προς ματαίωση οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Αυτοί, όμως, που στην πλειονότητά τους είναι επιχειρηματίες, το πολύ να χάσουν το παραπανίσιο παντεσπάνι. Οι απλοί εργάτες της τέχνης, όμως, καλλιτέχνες και τεχνικοί, θα χάσουν το ψωμί τους και το ψωμί των παιδιών τους. Γι’ αυτό και βγαίνουν στο δρόμο.

Στο μεταξύ, χρειάστηκε να περάσει ενάμισης μήνας από την εφαρμογή του lockdown για να γίνει μια συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού με εκπροσώπους της ΠΟΘΑ και των σωματείων του κλάδου. Οχι της πολυθρύλητης υπουργού Μενδώνη, αλλά του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Η συζήτηση έγινε με τηλεδιάσκεψη χθες και απέβη άκαρπη. Οπως ανακοίνωσε η ΠΟΘΑ, «ο Γ.Γ. του ΥΠΠΟ Νικόλας Γιατρομανωλάκης δεν θέλησε να δεσμευτεί για τίποτε απ’ όσα έπεσαν στο τραπέζι ως προτάσεις, με χαρακτηριστική την πρόταση της Π.Ο.Θ.Α. για την άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης των ανθρώπων που έχουν εργαστεί τα τελευταία δυο χρόνια. Ο κος Γιατρομανωλάκης παραδέχτηκε ότι μόλις προ δύο εβδομάδων το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να εξετάσουν τη δυνατότητα τροποποίησης και διεύρυνσης των υφισταμένων ρυθμίσεων, ώστε, σε δεύτερη φάση, να καταστεί δυνατή η ένταξη στα μέτρα στήριξης περισσότερων επαγγελματικών κατηγοριών και περιπτώσεων εργαζόμενων. Είπε επίσης ότι αναζητείται λύση για ορισμένες υποκατηγορίες εργαζομένων (όπως οι συμβασιούχοι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ή του Μεγάρου Μουσικής). Οτι αναζητείται λύση για όσες παραγωγές σχεδιάζονταν για μετά το Πάσχα. Οτι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου παροχής του επιδόματος ανεργίας. Και ότι αναμένεται η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θεάματα-ακροάματα για να ανακοινωθεί πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν ορισμένες, επιλεγμένες παραστάσεις (πιθανότατα με πολλαπλές διανομές) καθώς και επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις. Ουδέν πειστικό είχε ωστόσο να αντιτείνει ο Γ.Γ. απέναντι στην πικρή διαπίστωση όλων των σωματείων ότι τα μέτρα που έλαβε, πολύ καθυστερημένα, το ΥΠΠΟ καλύπτουν ένα μειοψηφικό, ελάχιστο, κομμάτι των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού. Ο διάλογος κατέληξε άκαρπος».

Στη συζήτηση με τον Γιατρομανωλάκη πήραν μέρος εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Ο.Τ., του Σωματείου Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις και του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Τα σωματεία του χώρου ζητούν:
–       Να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€ από την πρώτη φάση και για όλη τη διάρκεια της κρίσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
–       Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλη τη διάρκεια της κρίσης, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις (ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, εργόσημο κτλ).
–       Επίδομα ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
–       Να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική ικανότητα.
–       Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου.

Πηγή: eksegersi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το