Οι δια-κορεατικές σχέσεις δεν μπορούν να γίνουν προσάρτημα των σχέσεων Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας – ΗΠΑ

9 Ιανουαρίου 2019

Στήλες:

Κλειδιά:

Μοιραστείτε το άρθρο

Άρθρο της «Ροντονγκ Σινμούν», οργάνου της ΚΕ του Κόμματος Εργατών της Κορέας, 5 Γενάρη.

Ενώ φαίνεται να προετοιμάζεται μια νέα αμερικανοκορεατική συνάντηση κορυφής, Κιμ-Τραμπ, σε συνέχεια της περσινής Συνάντησης της Σιγκαπούρης, ο επικεφαλής της Βόρειας Κορέας επισκέπτεται την Κίνα για συνομιλίες με τον ομόλογό του (για τέταρτη φορά από τον περασμένο Μάρτη), 7 με 10 Γενάρη, κατόπιν «πρόσκλησης του Σι Ζι Πίνγκ», συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων κυβερνητικών, κομματικών και στρατιωτικών στελεχών, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA). Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μονομερή αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ και στη γραμμή της λεγόμενης μέγιστης πίεσης διατηρούν τις κυρώσεις σε βάρος της. Αντίθετα η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας προωθεί την αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της κορεατικής χερσονήσου με τη διασφάλιση ενός ευρύτερου πλαισίου ειρήνης που θα επεκτείνεται πέραν της χερσονήσου, ενώ διεκδικεί και την άμεση υπογραφή συμφώνου τερματισμού του κορεατικού πολέμου σε αντικατάσταση της εκεχειρίας που διαρκεί από το 1953. Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των κυρώσεων και του περιορισμού της απειλητικής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Για το πλέγμα των αμερικανοκορεατικών σχέσεων και υπό το φως των κεντρικών κατευθύνσεων του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του Κιμ Γιονγκ Ουν η «Ροντονγκ Σινμούν», επίσημο όργάνο της ΚΕ του Κόμματος Εργατών της Κορέας δημοσίευσε στις 5 Γενάρη το παρακάτω άρθρο.

Οι δια-κορεατικές σχέσεις δεν μπορούν να γίνουν προσάρτημα των σχέσεων Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας – ΗΠΑ

Χαιρετώντας το ελπιδοφόρο Νέο Έτος, ο κορεάτικος λαός κοιτάζει πίσω, το περασμένο έτος, που χαρακτηρίστηκε από έκπληξη, επευφημίες, χαρά, συγκίνηση, απογοήτευση και εκνευρισμό και φλέγεται από την επιθυμία για μεγαλύτερη πρόοδο στις δια-κορεατικές σχέσεις και επανένωση, μετά την εκφώνηση του ιστορικού πρωτοχρονιάτικου διαγγέλματος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε αντίθεση με τις υψηλές προσδοκίες και ελπίδες του κορεατικού έθνους, οι πολιτικοί της Ουάσινγκτον ισχυρίζονται ότι οι δια-κορεατικές σχέσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα από τις σχέσεις ΛΔΚ-ΗΠΑ και οι δια-κορεατικές σχέσεις πρέπει να προωθηθούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ΛΔΚ-ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση. Οι φωνές που ζητούν την προσαρμογή της ταχύτητας προκαλούν βαθιές ανησυχίες σε όλους τους συμπατριώτες.

Το περασμένο έτος σημειώθηκαν εξαιρετικές αλλαγές, που ήταν αδιανόητες μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Κορέας, καθώς και μεγάλες κινήσεις στην κορεατική χερσόνησο, που άλλαξαν την πολιτική τοπογραφία των σχέσεων μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά, σε τελική ανάλυση, οι δια-κορεατικές σχέσεις έμειναν κλειδωμένες στη στασιμότητα, καθώς δεν έχουν ούτε ικανοποιητική κατάληξη ούτε ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Χωρίς αμφιβολία, η ευθύνη εναπόκειται στις ΗΠΑ, οι οποίες έκφρασαν την ενεργό υποστήριξή τους για τη διακήρυξη της Πανμουντζόμ και τις κινήσεις για βελτιωμένες δια-κορεατικές σχέσεις όποτε παρουσιαζόταν μια ευκαιρία, αλλά έριχναν τον πήχη στη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων και έβαζαν φρένο με κάθε τρόπο. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι ΗΠΑ ζήτησαν έλεγχο της ταχύτητας, ισχυριζόμενοι ότι οι δια-κορεατικές σχέσεις έχουν πάει πολύ μακριά. Ανεξάρτητα από την επιθυμία να σημειωθεί πρόοδος στις δια-κορεατικές σχέσεις φέτος, έχουμε κάτι να πούμε όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ. Τι αναζητούν οι ΗΠΑ πίσω από τη θεωρία του ελέγχου ταχύτητας στις δια-κορεατικές σχέσεις;

Η θεωρία δείχνει πλήρως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν τη βελτίωση και την ανάπτυξη των δια-κορεατικών σχέσεων.

Ο ισχυρισμός ότι οι δια-κορεατικές σχέσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα από τις σχέσεις ΛΔΚ-ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα και συγκρατούν τους άλλους από το να κάνουν πράγματα. Αν οι ΗΠΑ αναγκάσουν έναν παίκτη μαραθωνίου, που τρέχει γρηγορότερα από τον Αμερικάνο αντίπαλό του, να προσαρμόσει την ταχύτητά του, σε ένα διεθνές παιχνίδι, (η αμερικανική στάση) θα προκαλέσει δριμεία καταγγελία.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν μια λογική ληστή. Σαφής είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ ακολουθούν παράλογη στάση. Ο λόγος είναι ότι η πολιτική των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει απαράλλαχτα εχθρική έναντι της ΛΔΚ.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ΗΠΑ, αντιμετώπισαν τον διάλογο ΛΔΚ-ΗΠΑ, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα στρατηγικά συμφέροντα, (της ΛΔΚ), αλλά με καταχθόνια πρόθεση να στερήσουν τη ΛΔΚ από τα πυρηνικά της όπλα και να την αναγκάσουν να πέσει στα γόνατα, χωρίς να θέλουν να οικοδομήσουν μια νέα καλή σχέση με τη ΛΔΚ.

Δολίως, πίσω από έναν τέτοιο τρόπο σκέψης κρύβουν την ανησυχία τους ότι όσο πιο στενά εργάζονται ο Βορράς και ο Νότος για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και της επανένωσης, τόσο περισσότερο οι ΗΠΑ θα μένουν έξω από το ζήτημα της Κορεατικής χερσονήσου, αποτέλεσμα που θα μπορεί να κλονίσει τη βάση της αμερικανικής στρατηγικής για την κυριαρχία στην Ασία.

Δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι η θεωρία της μειωμένης ταχύτητας για την αποτροπή της πιθανότητας να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι σχέσεις Βορρά-Νότου, από αυτές των ΛΔΚ-ΗΠΑ, είναι μια νέα εχθρική πολιτική απέναντι στη ΛΔΚ, που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ, όταν σήμερα οι σχέσεις Βορρά-Νότου αναπτύσσονται ραγδαία. Είναι το κορεατικό έθνος που θα υποφέρει από αυτό.

Είναι καιρός ο κορεατικός λαός να προχωρήσει παραπέρα στη βελτίωση των δεσμών μεταξύ Βορρά και Νότου, χωρίς δισταγμό ή κοιτάζοντας πίσω, προσπαθώντας να «διαβάσει» την έκφραση (στα πρόσωπα) άλλων. Πρόκειται για μια εμπειρία και ένα μάθημα που αντλήθηκε πέρυσι, πως όταν ο Βορράς και ο Νότος προχωρήσουν μπροστά χέρι-χέρι, οι σχέσεις ΛΔΚ-ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να ακολουθήσουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αλλάξουν θέση και άποψη για τους δεσμούς Βορρά-Νότου.

Δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθούμε την παρέμβαση και την ανάμειξη των ΗΠΑ που προσπαθούν να ελέγξουν τη συμφιλίωση, την ενότητα και την επανένωση του Κορεατικού έθνους προσπαθώντας παράλληλα να υποτάξουν τις σχέσεις Βορρά-Νότου στις δικές τους προτιμήσεις και συμφέροντα.

Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τον παλιό τρόπο σκέψης τους προσεγγίζοντας τις σχέσεις Βορρά-Νότου με την οπτική των κυρώσεων και της πίεσης στη ΛΔΚ.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αισθάνθηκαν έντονα πέρυσι ότι οι δεσμοί Βορρά-Νότου δεν βλάπτουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα και αντίθετα μπορούν να είναι χρήσιμοι και ουσιαστικοί προς αυτή την κατεύθυνση. Ποιο είναι πιο πιεστικό και επείγον για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αποπυρηνικοποίηση ή η στρατιωτική ηγεμονία στην Ασία;

Οι Η.Π.Α. πρέπει να κάνουν σοφές και ψύχραιμες σκέψεις. Πρέπει να κατανοήσουν σαφώς την επιθυμία του Κορεατικού έθνους για εθνική συμφιλίωση και επανένωση και τί δηλητηριώδη επίδραση θα έχει ο ηλίθιος τρόπος σκέψης τους να εμποδίζουν αυτή την επιθυμία. Οι ΗΠΑ παροτρύνονται να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν για τη βελτίωση των σχέσεων ΛΔΚ-ΗΠΑ, χωρίς να κάνουν άχρηστη επίθεση και να αναμιγνύονται στο ζήτημα των σχέσεων Βορρά-Νότου, ένα εσωτερικό ζήτημα του Κορεατικού έθνους.

Οι σχέσεις Βορρά-Νότου ανήκουν στο Βορρά και στο Νότο, ενώ οι σχέσεις ΛΔΚ-ΗΠΑ ανήκουν στη ΛΔΚ και στις ΗΠΑ. Οι δεσμοί Βορρά-Νότου δεν μπορούν ποτέ να υποταχθούν στις σχέσεις ΛΔΚ-ΗΠΑ.

Αυτή είναι η προειδοποίησή μας για το νέο έτος.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top