Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.13, με επίκεντρο τη Μαγούλα Αττικής.

Ειδικότερα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χλμ. βορείως της Μαγούλας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 12 χλμ., σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας στην περιοχή του Θριασίου, και εστιακό βάθος 13 χλμ. «Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση παρατηρήθηκε έντονο πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής. H κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί.

O σεισμός διήρκεσε περίπου 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός και σε περιοχές εκτός Αττικής, όπως στην Κορινθία, τη Χαλκίδα και τη Βοιωτία.

Ζημιές στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά

Ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού σημειώθηκε πτώση σκελετού κατασκευής σε μήκος αρκετών μέτρων.

Παράλληλα εξαιτίας του σεισμού, υλικές ζημιές μικρής έκτασης υπέστη παλιό κτήριο στην πύλη Ε2 του λιμανιού.

Ακολουθία μετασεισμών

Μετά την πρώτη σεισμική δόνηση ακολούθησε αριθμός μετασεισμικών δονήσεων με ισχυρότερη αυτή στις 15.11 μεγέθους 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Προηγουμένως στις 14.42 είχε σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 3,8R.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και έχουν ξεπεράσει τους 10.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Πεντέλη:

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος του PSL που είναι εγκατεστημένος στο Λουτράκι:
 

Οι πρώτες εικόνες από το κέντρο της Αθήνας

Συνεχείς μετασεισμοί

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων μετά τον ισχυρό σεισμό

Οι σεισμολόγοι, στις πρώτες εκτιμήσεις τους, συνιστούν ψυχραιμία, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα από τόσο νωρίς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Παπαζάχο, ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί και πρόσθεσε «ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ο κύριος ή όχι. Για να αποφανθούμε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία».

Όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας το ρήγμα δεν έχει πια δυναμικότητα να επαναλάβει ένα χτύπημα εκείνο του Εγκέλαδου πριν δέκα χρόνια.

Επίσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς ο δομικός ιστός της Αττικής αντέχει πλέον πολύ μεγαλύτερους σεισμούς.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο οποίος ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

«Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

———————Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το