Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουίντο, αυτο-ανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, με τις ΗΠΑ και Καναδά να σπεύδουν να τον υποστηρίξουν.

«Ανοιχτά» κρατάει η Ουάσιγκτον όλα τα σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, μετά την αυτο-ανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουυίντο, ως επίσημου προέδρου της χώρας.

«Εάν ο Μαδούρο επιλέξει να απαντήσει με βία, αν επιλέξει να βλάψει τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας ή οποιοδήποτε άλλο μέλος των επίσημων αρχών της Βενεζουέλας, όλοι οι επιλογές των ΗΠΑ είναι στο τραπέζι» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε με νόημα, ότι «δεν εξετάζουμε τίποτα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο “τραπέζι”»

Από την πλευρά του, ο επίσημος πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να σκηνοθετήσει πραξικόπημα. Διαμήνυσε μάλιστα, ότι το Καράκας διακόπτει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ενώ ανακοίνωσε την απέλαση όλων των Αμερικανών διπλωματών.

Ο Χουάν Γκουίντο

​Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και της Εθνικής Αντιπροσωπείας, Χουάν Γκουίντο, αυτο-ανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να σπεύδουν να αναγνωρίσουν ως νόμιμη την εξουσία του.

Ο Γκουίντο μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι τέσσερις από τις συνολικά 23 πολιτείες της χώρας, τάσσονται στο πλευρό του, συμμετέχοντας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Μπαρινάς, Αραγκούα, Μπολιβάρ και Νουέβα Έσπαρτα με μία φωνή υποστήριξαν τη νόμιμη Εθνική Συνέλευση» έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουίντο ως τον νόμιμο επικεφαλής της χώρας.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε το παράνομο καθεστώς Μαδούρο υπεύθυνο για τις όποιες απειλές κατά της ασφάλειας του λαού της Βενεζουέλας» δήλωσε παράλληλα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον Νικολάς Μαδούρο να «κάνει στην άκρη». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Καναδά εξέφρασε την πρόθεσή της να πράξει το ίδιο, αναγνωρίζοντας τον Γκουίντο ως πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η Μόσχα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση περί αναγνώρισης του Μαδούρο ως επίσημου προέδρου της Βενεζουέλας.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουίντο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουίντο, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα.

Πηγές: Sputnik, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το