Οι ΗΠΑ επέβαλαν και πάλι κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την μονομερή αποχώρησή τους από τη συμφωνία για τα πυρηνικά κίνηση που αποφάσισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα αποκλείσει το Εργαλείο Στήριξης Εμπορικών Συναλλαγών, INSTEX, από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αν αυτό τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται επιστολή της υφυπουργού Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες Σίγκαλ Μάντελκερ.

«Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμάκωσε τη μάχη της με τους ευρωπαίους συμμάχους στο ζήτημα της τύχης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, απειλώντας να τιμωρήσει το χρηματοπιστωτικό σχήμα που δημιούργησαν οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία για να προστατεύσουν το εμπόριο με την Ισλαμική Δημοκρατία από τις αμερικανικές κυρώσεις» μετέδωσε το Bloomberg.

Το ζήτημα δεν έχουν σχολιάσει ούτε η αμερικανική πλευρά ούτε η πλευρά της ΕΕ.

Ο INSTEX είναι ευρωπαϊκός μηχανισμός για διμερείς συναλλαγές με το Ιράν που παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν κυρίως την πετρελαϊκή βιομηχανία και επιδιώκουν να μηδενίσουν τις εξαγωγές.

Η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ιράν, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ επέκριναν τις ΗΠΑ για τη μονομερή απόφαση αποχώρησης από την πυρηνική συμφωνία. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή τα μέλη που συμμετέχουν στη συμφωνία υπογράμμισαν ότι η άρση των κυρώσεων  που σχετίζονται με τα πυρηνικά ήταν απαραίτητη πρόβλεψη της συμφωνίας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα κάνει βήματα σε σχέση με τη συμφωνία αν η ΕΕ δεν καταφέρει να βοηθήσει το Ιράν να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το