Από το FBI και τo School of the Americas εκπαιδευμένοι οι πραξικοπηματίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Gray Zone, που αφήνει να εννοηθεί ότι ο στρατηγός Καλιμαν, που ζήτησε την παραίτηση Μοράλες, είναι πράκτορας των Αμερικάνων.

Στη διαβόητη Σχολή της Αμερικής (School of the Americas), που έχει παράγει πραξικοπηματίες και καρτέλ ναρκωτικών σε όλη την Κεντρική και Λατινική Αμερική, όπως και σε ειδικά προγράμματα του FBI έχουν εκπαιδευτεί οι πραξικοπηματίες στην ηγεσία του στρατού και της Αστυνομίας της Βολιβίας, αποκαλύπτει σήμερα το the Grey Zone, σε άρθρο του Τζεμπ Σπράγκ.

Το άρθρο αναφέρεται τόσο στην ανταρσία της αστυνομίας όσο  και στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, Ουίλιαμ Κάλιμαν, το άνθρωπο που ζήτησε την παραίτηση του Έβο Μοράλες, απειλώντας ακόμη και με δολοφονία, όπως λένε πηγές της πρώην κυβέρνησης της Βολιβίας. Ο Κάλιμαν «προσποιούνταν ότι είναι πιστός στο Μοράλες ώσπου να του δοθεί η ευκαιρία», όπως αναφέρεται. Όχι μόνον πρωταγωνίστησε στο πραξικόπημα, αλλά έχει και παρελθόν με την Ουάσιγκτον, όπου είχε υπηρετήσει ως στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Βολιβίας, όπως και ένας ακόμη πραξικοπηματίας, που ήταν αστυνομικός ακόλουθος. Είναι, επίσης, εκπαιδευμένος, το 2003, στο διαβόητο «σχολείο των πραξικοπημάτων», τη Σχολή της Αμερικής, που λόγω της ιστορίας του αργότερα μετονομάστηκε σε «Ινστιτούτο του Δυτικού Ημισφαιρίου για την Συνεργασία στην Ασφάλεια» (Western Hemisphere Institute for Security Cooperation, WHINSEC), όπως και έξι ακόμη από τους ηγέτες του πραξικοπήματος.

Οι αστυνομικοί πραξικοπηματίες, με πρώτον τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν Μαρισκάλ, είναι όλοι εκπαιδευμένοι στο πρόγραμμα ανταλλαγών, με τις ΗΠΑ, APALA, ένα χαμηλού προφίλ πρόγραμμα με στόχο «την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ αμερικάνικης αστυνομίας και αστυνομιών των λατινοαμερικάνιων κρατών». Ο Μαρισκάλ υπήρξε και πρόεδρος της APALA, μάλιστα, τον καιρό που ήταν στις ΗΠΑ. Επίσης, ειδικά για τη Βολιβία, είναι αποδεδειγμένο ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση χρηματοδότησε αδρά την αντιπολίτευση μέσω του USAID.

Η προσεκτική μελέτη των συνομιλιών μεταξύ αστυνομίας, στρατού και ηγετών της αντιπολίτευσης, που βγήκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα, δείχνουν ότι οι βασικοί μοχλοί του πραξικοπήματος ήταν ο πρώην δεξιός υποψήφιος πρόεδρος Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, που επίσης αποφοίτησε από το WHINSEC και πια κατοικεί στις ΗΠΑ, ο στρατηγός Ρεμπέρτο Σίλες Βάσκεζ, και οι συνταγματάρχες  Χούλιο Σεζάρ Μαλντονάδο Λεονι, Οσκαρ Πασέγιο Αγκίρε και Τεομπάλντο Καρντόζο Γκεβάρα, όλοι απόφοιτοι της Σχολήw της Αμερικής.

Oι απόφοιτοι του σχολείου των πραξικοπημάτων συζητούν, στις συνομιλίες αυτές, ποιοί αμερικάνοι γερουσιαστές τους στηρίζουν, πως να χρησιμοποιήσουν τα συνδικάτα για απεργίες, να πυρπολήσουν κυβερνητικά κτήρια και πολλά ακόμη «κόλπα της CIA», όπως και την στήριξη του Μπολσονάρο της Βραζιλίας και του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντυκέ.

Πηγή: thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το