Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη

Είναι γνωστές διαχρονικά οι προσπάθειες της εργοδοσίας να τσακίσει με κάθε τρόπο κάθε φωνή που αντιστέκεται στις επιδιώξεις της. Να μετατρέψει μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς του εργαζόμενους σε «άλαλα υποζύγια» που θα πωλούν πάμφθηνα και χωρίς δικαιώματα την εργατική τους δύναμη, ώστε να θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση του μόχθου τους οι εργοδότες τους.

Η είδηση προήλθε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βέροιας και πήρε πανελλαδική έκταση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στην Ημαθία συγκροτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «κλειστή ομάδα» εργοδοτών σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» με χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Κυνηγημένοι» και με στόχο τη διαρκή αλληλοενημέρωση για εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ,είτε με αγωγές στα δικαστήρια, είτε με παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας. Φυσικά αυτή η ενημέρωση έχει ως στόχο τη δημιουργία «μαύρης λίστας» για τους εργαζόμενου που αντιδρούν, ώστε να μην προσλαμβάνονται από κανέναν στο μέλλον.Η μεθόδευση δεν θα πρέπει να παραξενεύει κανέναν.

Οι εργοδότες εμφανιζόμενοι ως «θύματα» (ενώ στην πραγματικότητα είναι θύτες ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων) διαχρονικά εφαρμόζουν κάθε μέθοδο προκειμένου να προασπίσουν ταξικά τους συμφέροντα. Αν και οι νόμοι του αστικού κράτους γι’ αυτούς είναι φτιαγμένοι, «δυσαρεστούνται» ακόμη και όταν εφαρμόζονται. Όταν δηλαδή οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα , δηλαδή να πληρώνονται στην ώρα τους (με τους πενιχρούς μισθούς) να τους κολλούν ένσημα κ.α.

Η σημερινή «αριστερή» μας κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει την υπάρχουσα εργασιακή ζούγκλα και ας προσπαθεί προεκλογικά να εμφανιστεί «φιλεργατική». Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτό της οργάνωσης στα συνδικάτα τους και της πάλης για τα δικαιώματά τους. Ενάντια στις κάθε είδους μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των πολιτικών κομμάτων που τους εκπροσωπούν.

Μόνο αν οι εργαζόμενοι καταλάβουν τη δύναμη τους και πάρουν τις ζωές στα χέρια θα γίνουν πραγματικά οι «κυνηγοί» και η εργοδοσία οι «κυνηγημένοι» , με την προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μιας κοινωνίας σοσιαλιστικής!

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το