Οι «Nachthexen», όπως έμειναν γνωστές, ήταν ένα πρωτοπόρο τμήμα γυναικών της αεροπορίας του Κόκκινου στρατού. Σχηματίστηκε από εθελόντριες νεαρές γυναίκες που, όπως εκατομμύρια του σοβιετικού λαού και άλλων απλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, θέλησαν να αγωνιστούν για να σταματήσουν τον φασισμό – ναζισμό. Κατά την διάρκεια εκατοντάδων επιχειρήσεων εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων, 30 από αυτές έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον και ενώθηκαν και αυτές με τα εκατομμύρια νεκρών που θυσιάστηκαν για να τσακιστεί ο φασιστικός άξονας.

Το φθινόπωρο του 1941 θα γινόταν η πρώτη επιλογή εθελοντών. Αργότερα, το 1942, οι γυναίκες αεροπόροι θα αποτελούσαν το «588ο σύνταγμα νυχτερινών βομβαρδισμών» που τελικά βραβεύτηκε με τους τίτλους της «Κόκκινης σημαίας» και του «Τάγματος Σουβόροφ». Με πενιχρά μέσα και εξοπλισμό και φυσικά με τα βραδυκίνητα δίπλανα ΠΟ – 2, οι Κόκκινες «ιπτάμενες» μαχήτριες κατάφεραν να γίνουν ο φόβος και ο τρόμος των ναζί.

Το πείσμα αυτών των ηρωίδων, η πειθαρχία και το σθένος που έδειξαν απέναντι στη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της, το πάθος και η ψυχή για έναν καλύτερο κόσμο και ο ανιδιοτελής αγώνας τους για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, δεν θα μπορούσε να κατανοηθεί από τα ναζιστικά αποβράσματα των ιμπεριαλιστών – καπιταλιστών, γι αυτό τους έδωσαν και το όνομα «μάγισσες της νύχτας».

Οι Σύντροφοί τους στον Κόκκινο στρατό τις αποκαλούσαν «οι αδελφές μας». Για τους απανταχού προλετάριους και την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο είναι οι Ηρωίδες που συνέδραμαν και αυτές στην τελική Νίκη κατά του φασισμού – ναζισμού, υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Στάλιν.

Το παρακάτω βίντεο με animation χαρακτήρες, συνδυάζεται άψογα με την αφήγηση μιας βετεράνου μαχήτριας. Επιλέχθηκε και υποτιτλίστηκε από το περιοδικό βίδα και το blogspot prolet connect.

 

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το