Συνέχεια στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση προσφύγων στη Μεθώνη, δόθηκε από την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, όπου, κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να εξηγήσουν του λόγους για τους οποίους έχουν προχωρήσει σε αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις. Και η εξήγηση που έδωσαν ήταν τουλάχιστον αφοπλιστική, δεν χρειάστηκαν πολλές λέξεις.

Κάτοικος, λοιπόν, της περιοχής εμφανίζεται να λέει περήφανα ότι δε θέλει τους πρόσφυγες στο χωριό γιατί η εγκληματικότητα τώρα είναι στο μηδέν. Και συνεχίζει ψελλίζοντας: «να, έτσι που συμπεριφέρονται, που βλέπουμε στα δελτία…». Όταν οι δημοσιογράφοι τη ρωτούν τι είναι αυτό που την ενοχλεί στη συμπεριφορά τους, εκείνη απαντά «τα εγκλήματα που κάνουνε». Όταν η δημοσιογράφος ρωτά σε ποια εγκλήματα αναφέρεται, δίνει την εξής απάντηση: «Αυτά που λέτε κι εσείς στα δελτία ειδήσεων, τους βιασμούς και ότι γίνεται κλέψιμο και τα λοιπά. Ότι λέτε στα δελτία ειδήσεων».

Κι έτσι, σε μια πρόταση συμπυκνώθηκε μια μεγάλη αλήθεια για τον ρόλο που έχουν επιτελέσει μια σειρά από ΜΜΕ της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα. Με πρώτα  -πρώτα τα δελτία των 8, να μπαίνουν σε κάθε σπίτι και να τρομοκρατούν για το πόσο απειλούνται οι Έλληνες από τους «ξένους». Γιατί στις οθόνες τους, οι Έλληνες θα δουν ρεπορτάζ να παρουσιάζουν τους μετανάστες ως εισβολείς και εγκληματίες. Όταν τελειώσει το ρεπορτάζ, χάνεται και η ορατότητά τους. Η τηλεόραση, ίσως να αποτελεί τη μοναδική διαμεσολάβηση μεταξύ κάποιων ανθρώπων και των προσφύγων.

Όταν η μόνη πληροφορία που φτάνει μέσω της οθόνης τους είναι πως οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για ληστείες, βιασμούς, απαγωγές, δολοφονίες, παρουσιάζονται ως οι μοναδικοί υπαίτιοι της «ανομίας» στη χώρα, η ευθύνη των μέσων ενημέρωσης στην καλλιέργεια του μίσους απέναντι στους πρόσφυγες, είναι τεράστια.

“Αυτά που λέτε κι εσείς στα δελτία ειδήσεων”

-Να ακούσουμε την κυρία
-Ναι, η συμπεριφορά που έρχονται… εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να ρθουν εδώ… σε ένα μικρό χωριό που η εγκληματικότητα είναι στο μηδέν. Έτσι όπως συμπεριφέρονται και την κατάσταση που βλέπουμε…
-Πως συμπεριφέρονται κυρία Δέδε; Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στη συμπεριφορά τους;
-Τα εγκλήματα που κάνουνε…
-Ποια εγκλήματα δηλαδή;
-Αυτά που λέτε κι εσείς στα δελτία ειδήσεων. Βιασμοί κλεψιές. Ό,τι λέτε κι εσείς στα δελτία…

Μάλιστα..Πάμε για διαφημίσεις…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το