Δεν φαίνεται να πείθουν τους Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών, στο Euroworking group περασμένης Πέμπτης, τα υπερμεγέθη «πρωτογενή πλεονάσματα» που παρουσίασε η κυβέρνηση Τσίπρα στον Προϋπολογισμό του 2019. Ούτε ακόμα τα «μεγάλα βήματα σύγκλισης» και οι «λίγες εκκρεμότητες» για συμφωνία στο θέμα των συντάξεων, που διατυμπανίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και για την αποδοχή του Προϋπολογισμού και για τη μη περικοπή των συντάξεων. Έτσι, αν και στο Eurogroup της 5ης Νοέμβρη δεν γίνει συζήτηση για τον ελληνικό Προϋπολογισμό, τότε ενδέχεται να αποτελέσει θέμα της ημερήσιας διάταξης σε πιθανό έκτακτο Eurogroup στα μέσα Νοέμβρη, ενώ οι αποφάσεις για τις συντάξεις, τα πλεονάσματα και τις παροχές που εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο Α.Τσίπρας, να παρθούν στις αρχές Δεκέμβρη. Προφανώς μέχρι τότε θα πρέπει να κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή ένα τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, αυτό που αφήνουν να εννοηθεί οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ανεξάρτητα εάν κάποιοι από την Κομισιόν στηρίζουν πολιτικά το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, είναι η αντίθεσή τους στο να υπάρξει πλήρης κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων με παράλληλη εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων υπέρ του ντόπιου κεφαλαίου. Εάν τα νούμερα «δεν βγαίνουν» τότε προκρίνεται το πλεόνασμα να διατεθεί μόνο στα αναπτυξιακά μέτρα, ή έστω και σε μία μερική μείωση των συντάξεων. Φυσικά, για το που και πως θα αξιοποιηθούν τα υπό έλεγχο πλεονάσματα, θα το αποφασίσουν τα ξένα κέντρα, μιας και η βασική τους έγνοια είναι η απόσπαση όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Από την άλλη πλευρά θέλουν την εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων γιατί έτσι επωφελούνται τα δικά τους μονοπώλια.

Προς το παρόν αυτό που διαπιστώνουν οι «θεσμοί» είναι πως από την εκταμίευση των δόσεων του τελευταίου δανείου, αντί να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ένα ποσό 517 εκατ. € κατευθύνθηκε στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή εκκρεμών συντάξεων. Ένα άλλο ποσό (2,952 δις €) δόθηκε από την ΑΑΔΕ για επιστροφή φόρων. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι καταβολές έπρεπε να γίνουν κανονικά με χρήματα του Τακτικού Προϋπολογισμού και όχι από τα δανεικά. Με αυτό το κόλπο η κυβέρνηση «φουσκώνει» τα «πρωτογενή πλεονάσματα» πιστεύοντας πως θα διαλάθουν της προσοχής των κουτόφραγκων.

Σήφης Σταυρίδης, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το