Νεοφασιστικά συνθήματα στους τοίχους του 1ου Λυκείου

Xρυσαυγίτικα συνθήματα στους τοίχους του 1ου Γενικού Λυκείου Γέρακα και συγκέντρωση ακροδεξιών έξω από το σχολείο την ώρα που πραγματοποιούνταν η προγραμματισμένη αντιφασιστική πορεία του Σαββάτου, αποδεικνύουν τον εναγκαλισμό μελών της μαθητικής κοινότητας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με τον ακροδεξιό και ναζιστικό χώρο.

Το 1ο ΓΕΛ Γέρακα απασχόλησε τη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν έξι μαθητές αποκόπηκαν από το σώμα της παρέλασης και φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενέργεια για την οποία τιμωρήθηκαν με διήμερη αποβολή. Προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, η οποία ενορχηστρώθηκε από γονείς που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο, όπως μας κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής.

Το σχολείο μετατράπηκε σε πεδίο δράσης ναζιστικών και ακροδεξιών ομάδων, με μέλη της φασιστικής ομάδας ΕΣΑ/ESA – Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση να μοιράζουν φυλλάδια έξω από το σχολείο, ενώ στους τοίχους γράφτηκαν εθνικιστικά συνθήματα και ναζιστικά σύμβολα.

Η πορεία του Σαββάτου

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι στο σταθμό του μετρό της Παλλήνης, δίνοντας αγωνιστικό «παρών» και δυναμική απάντηση στο φασισμό που σηκώνει κεφάλι στην περιοχή, στα γεγονότα της μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο 10 ΓΕΛ Γέρακα, στην στοχοποίηση εκπαιδευτικών και στην δράση των φασιστών στα σχολεία και τις γειτονιές της περιοχής. Είναι εξάλλου πρόσφατη η ύπουλη επίθεση φασιστών σε μέλος της ΚΝΕ, τον νεαρό εργαζόμενο Άγγελο Μπαλτά το βράδυ της Δευτέρας 19 Νοέμβρη.

Την ώρα της πορείας

Ενώ η κατάσταση φαινόταν να έχει ηρεμήσει, το Σάββατο, λίγες ώρες πριν από την μαζική αντιφασιστική πορεία, στους τοίχους εμφανίστηκαν ξανά νεοφασιστικά συνθήματα με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής. Η προβοκατόρικη αυτή ενέργεια συνεχίστηκε και την επομένη, όταν ομάδα κρανοφόρων συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο την ώρα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το