Δέκα περίπου χιλιόμετρα έξω από τη Μεγαλόπολη στον παλιό δρόμο Τρίπολης – Μεγαλόπολης στη θέση Βίγλες βρίσκεται το μνημείο  που στήθηκε για να τιμά τη μνήμη των 212 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην πρώτη γερμανική κατοχή.

Στις 23 Φλεβάρη του 1944 ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ με 37 μαχητές υπό τον ανθυπολοχαγό Γ. Κερκεμέζο έστησε ενέδρα λίγες δεκάδες μέτρα χαμηλότερα από εδώ και προσέβαλε γερμανική δύναμη τριάντα περίπου ανδρών σε 7 αυτοκίνητα που εμφανίστηκαν σε λίγο, 3 επιβατηγά (κούρσες τα λέει ο Κερκεμέζος στην αναφορά του) και 4 φορτηγά. Σκοτώθηκαν όλοι οι Γερμανοί οι περισσότεροι από τους οποίους ήσαν αξιωματικοί και λεηλατήθηκαν όλα τα στρατιωτικά εφόδια, οπλισμός κλπ ενώ το ΕΛΑΣίτικο τμήμα δεν είχε ούτε μια απώλεια, ακόμα και στις αψιμαχίες που είχε με γερμανική δύναμη που κατέφθασε σε λίγο και υποχρεώθηκε να υποχωρήσει προς Βάγγου – Λυκόχια – Ζυγοβίστι.

Την επομένη, 24 Φλεβάρη 1944 οι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης 209 πατριώτες που κρατούνταν για την αντιστασιακή τους δράση, αριστεροί και κομμουνιστές οι περισσότεροι, πιάσανε και 3 αγρότες στο δρόμο και τους μετέφεραν εδώ όπου τους παρέταξαν και τους σκότωσαν με τα πολυβόλα που στήσανε στις κορυφές.

 Οι εκτελεσμένοι πατριώτες ήσαν Αρκάδες Λάκωνες και Μεσσήνιοι, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και 15 Μεγαλοπολίτες. Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί κατέβηκαν στη Μεγαλόπολη και συνέλαβαν αδιακρίτως άνδρες και γυναίκες που τους μετέφεραν στο σημείο της εκτέλεσης και τους υποχρέωσαν να σκάψουν λάκκους και να ενταφιάσουν τους εκτελεσμένους απαγορεύοντας να ψαλθεί νεκρώσιμη ακολουθία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το