Με λιγότερο κόσμο από την προηγούμενη φορά πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη η συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας.

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στο μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (ΛΑ-ΑΑΣ) το οποίο συγκροτούσαν οι δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ, της Πορείας, της Ταξικής Πορείας και των Αγωνιστικών Κινήσεων.

Οι πρώτοι νόμοι, αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως η ενίσχυση του αντιδραστικού ρόλου τους κράτους (“επιτελικό κράτος”, σύνδεσμοι της ΕΥΠ στις δημόσιες υπηρεσίες, πλαισίωση της κυβέρνησης από στελέχη της “αγοράς”), η επιβολή ενός καθεστώτος αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας (κατάργηση Ασύλου, εκκαθαρίσεις στα Εξάρχεια),η επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος των δημόσιων υποδομών (ΔΕΗ, Ελληνικό κ.λ.π.), η μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η δέσμη αντεργατικών διατάξεων που έσπευσε κατεπειγόντως να περάσει μέσα στη Βουλή κατακαλόκαιρο, οι αποφάσεις για την ενίσχυση της καταστολής και του εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών σε στρατόπεδα-κολαστήρια καταδεικνύουν το στίγμα της αντιλαϊκής – αντιδημοκρατικής πολιτικής την οποία, χωρίς αμφιβολία, θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει.

Το στίγμα μιας πολιτικής που προσφέρει πλούσιες κρατικές παροχές, κίνητρα και κερδοσκοπική ασυδοσία στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, την οποία προσπαθεί να τη συγκαλύψει με κάποια δήθεν φιλολαϊκά ψίχουλα (ελάχιστη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του συντελεστή φορολογίας για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος από 1.1.2020).

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ συμβαδίζει με το βάθεμα της εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αυτό πιστοποιούν γεγονότα όπως, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ και η αντίστοιχη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στη χώρα μας , οι συζητήσεις του ίδιου του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η προκλητική αναγνώριση του αμερικανοκίνητου πραξικοπηματία Γκουαιδό στη Βενεζουέλα και μάλιστα σε χρόνο που είχε κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε το πραξικόπημά του, η συνέχιση στις 7-8 Οκτώβρη του «στρατηγικού διαλόγου» με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η νέα υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ» που θα διατηρήσει και θα διευρύνει τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, οι συναντήσεις του Μητσοτάκη με τη Μέρκελ και τον Μακρόν και η παροχή αντίστοιχων δεσμεύσεων για την τήρηση της οικονομικής πολιτικής των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που έχουν υπαγορεύσει οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε.

★★★

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπλανά κατάφωρα τον ελληνικό λαό όταν του υπόσχεται «ανάπτυξη για όλους». Προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη της κυβέρνησής του και όλη η ουσία της πολιτικής της είναι η στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των τραπεζιτών σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων και συμφερόντων. Είναι «ανάπτυξη » των κερδών και του πλούτου του μεγάλου κεφαλαίου με την παραπέρα ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και με το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή. Το νέο «αναπτυξιακό» -όπως το ονομάζει ψευδεπίγραφα- νομοσχέδιο, θεσμοθετεί δεκάδες μέτρα για την άνευ όρων και ορίων επέλαση των ξένων και ντόπιων «επενδυτών», όπως π.χ. άρση των επιχειρηματικών εμποδίων, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ανάθεση της «αξιολόγησης» των επενδυτικών σχεδίων σε τρίτους (τράπεζες, ιδιώτες, κ.α.), εκ των υστέρων έλεγχο των δικαιολογητικών, επιχειρηματικά Πάρκα κλ.π.

Παράλληλα, και σε συνέχεια των αντεργατικών νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπά καίρια τα συνδικαλιστικά δικαιώματα με το «ηλεκτρονικό μητρώο», που στοχεύει στο φακέλωμα των εργαζόμενων και της συνδικαλιστικής δράσης τους, πλήττει το δικαίωμα στην απεργία, μέσα από την «ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη της», αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις κλαδικές συμβάσεις, εισάγει νέους περιορισμούς για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προβλέπει πειθαρχικές κυρώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που “καθυστερούν” την ταχύρυθμη έκδοση δικαιολογητικών για “επενδυτικά σχέδια”κ.α.

Μπροστά σε αυτόν τον νέο γύρο ακόμη πιο σκληρής αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης, προβάλλει η ανάγκη να συγκροτηθεί το πιο πλατύ μαζικό εργατικό-λαϊκό μέτωπο, που θα διεξάγει μαζικούς αγώνες για να μπει φραγμός στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η νέα 24ωρη απεργία, που αποφάσισαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα άλλα Εργατικά Κέντρα καθώς και η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο για την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, είναι, μετά την 24ωρη απεργία της 24 Σεπτέμβρη, ένα δεύτερο βήμα στο ξεδίπλωμα μαζικών εργατικών λαϊκών αγώνων, που θα πρέπει να έχουν συνέχεια και κλιμάκωση, ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες του ΠΑΜΕ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ανοικτό το κέντρο

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το