Κανείς δεν χάνεται… Μόλις μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ… κατάφερε να βρει δουλειά και μάλιστα καλοπληρωμένη.

Αυτό αποκαλύπτει ο Μπάμπης Μιχάλης σε δημοσίευμά του στην efsyn.gr σημειώνοντας ότι ο επί 22 συναπτά έτη βουλευτής των Τόρις και κάτοχος μέχρι τον περασμένο Ιούλιο του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι προσελήφθη από την ιρλανδική εταιρεία γυάλινων και μεταλλικών συσκευασιών Ardagh, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της σε όλον τον κόσμο.

Η Ardagh, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συσκευάζει μερικά από τα μεγαλύτερα επώνυμα προϊόντα του κόσμου. Εχει 56 εργοστάσια σε 12 χώρες, απασχολεί περισσότερους από 16.000 υπαλλήλους και έχει ετήσιες πωλήσεις μεγαλύτερες των 12,6 δισ. δολαρίων.

Εκτιμάται ότι σε κάθε νοικοκυριό θα βρει κάποιος τουλάχιστον 6 προϊόντα που η συσκευασία τους έχει παραχθεί από την Ardagh.

O Χάμοντ προσελήφθη σε θέση μη εκτελεστικού διευθυντή με καθήκοντα να συμμετέχει στις συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και της ελεγκτικής επιτροπής.

Για τη δουλειά αυτή θα πληρώνεται με ένα πακέτο το οποίο εκτιμάται μεταξύ 125 και 135 χιλιάδων λιρών ετησίως. Θα αποζημιώνεται ακόμη και για όσα έξοδα κάνει ταξιδεύοντας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, όπου λαμβάνουν χώρα περί τις 10 συναντήσεις ετησίως.

Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, οποιοσδήποτε πρώην υπουργός στον οποίο προσφέρεται μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα οφείλει να έχει την έγκριση της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής (Αcoba) πριν την αποδεχτεί.

Ο προκάτοχος του Χάμοντ, Τζορτζ Οσμπορν, έγραψε πάντως στα παλιά του τα υποδήματα αυτήν την υποχρέωση αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση στη London Evening Standard χωρίς να έχει καθαρίσει από την Acoba.

H νομοθεσία απαγορεύει ακόμη στους πρώην υπουργούς να ασκούν λόμπι στην κυβέρνηση για χάρη του νέου εργοδότη τους στη διάρκεια των δύο ετών που μεσολαβούν από το τέλος της θητείας τους…

Ψιλά γράμματα, όταν ο βασικός λόγος πρόσληψης του πρώην υπουργού είναι το «ψηστήρι» και ο επηρεασμός των κέντρων λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το