Χρονικό προαναγγελθέντων παροχών! Οι εξαγγελίες του Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ είχαν ακριβώς το χρώμα ενός αστού πολιτικάντη πριν από τις εκλογές. Σε μία πόλη με πρωτοφανή αστυνομοκρατία -ξεπέρασε κάθε προηγούμενο- γεμάτη πράκτορες της CIA και του FBI, με τις ΗΠΑ να τιμώνται σε υπέρτατο βαθμό, ο Α.Τσίπρας ύμνησε τη νέα εποχή, μετακινήθηκε ακόμη δεξιότερα, «έκλεισε το μάτι» στα υπολείμματα της σοσιαλδημοκρατίας και στη μικρομεσαία αστική τάξη για να προλάβει τον Κ.Μητσοτάκη. Για τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου απέμειναν οι αναφορές στον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, που όμως είναι κενές περιεχομένου γιατί σ’ αυτόν τον χώρο κανοναρχεί και κανονίζει η «ελεύθερη αγορά», δηλαδή η εργοδοτική ασυδοσία.
Οι εξαγγελίες του Α,Τσίπρα, όσο και η συνέντευξή του, κινήθηκαν στο διθύραμβο της «επόμενης μέρας». Πως δηλαδή η τυπική έξοδος απ’ το γ΄ μνημόνιο σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής και πως για πρώτη φορά το γκρίζο μνημονιακό τοπίο μεταβάλλεται σ’ όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αν εξαιρέσουμε τα αναδρομικά που θα δώσει τώρα στους ένστολους (στρατιωτικούς-πυροσβέστες, κλπ) για να βοηθήσει εκλογικά τον υπ.Π.Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, οι υπόλοιπες «παροχές» είναι σε βάθος… τετραετίας, δηλαδή αφορούν στην επόμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο, το εξοργιστικό για το λαό μας και την αριστερά αφορά στις ΗΠΑ και την αλυσίδα της εξάρτησης-υποταγής. Ο Α.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξαν στα σκουπίδια όλη την ιστορία και τον δίκαιο αντιαμερικανισμό και βάλαν το κοστούμι του λακέ των Αμερικάνων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ανέδειξε σε πρώτιστο φίλο της χώρας μας τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τα οικονομικά μεγαθήρια των ΗΠΑ. Αντί να καταγγείλει την συγκέντρωση στα Βαλκάνια όλων των παραγόντων που φέρνουν πόλεμο και οικονομική ασφυξία (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα) υπερηφανεύτηκε για την μαγνητική έλξη που φέρνει η κυβέρνηση του στα διεθνή αρπακτικά. Στο πολιτικό πεδίο και με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές έκανε ανοίγματα στο δεξιό πολιτικό δυναμικό φιλώντας για συνεργασία μέχρι και τους έντιμους δεξιούς. Μπορεί οι «Μακεδονομάχοι» να λιγόστεψαν εντυπωσιακά, ωστόσο το Βαλκανικό όραμα του Α.Τσίπρα συμπίπτει ακριβώς με αυτό των ΗΠΑ και της ΕΕ. Μίλησε ως υπάλληλος των ιμπεριαλιστών, Ευρωπαίων και Ατλαντικών.
Το ζήτημα για το λαϊκό κίνημα παραμένει. Για να μη συντριβεί στη μέγγενη του νέου διλήμματος ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, πρέπει να ορθώσει τον δικό του αντίπαλο λόγο. Στους χώρους εργασίας, κατοικίας και μόρφωσης. Ξεπερνώντας τα ψευτοδιλήμματα, προσπερνώντας την εκλογολογία, ανεβάζοντας τον πήχη στο νέο τοπίο.
Δηλαδή με οργάνωση και αγώνα, με αξιοποίηση της συσσωρευμένης πείρας.
Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το