Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι εξετάζεται η κατάργηση δεκάδων προγραμμάτων τα οποία δεν είναι συναφή με την τρέχουσα στρατηγική των ΗΠΑ και ζήτησε την εφαρμογή νέων, καλύτερων προγραμμάτων στο πλαίσιο του «διακρατικού στρατηγικού ανταγωνισμού» με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε εκδήλωση την Τρίτη, ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Μαρκ Έσπερ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η εθνική στρατηγική άμυνας του περασμένου έτους άλλαξε τις προτεραιότητες του στρατού σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτούνται ουσιαστικές προσαρμογές στον προγραμματισμό.

Ο κ. Έσπερ είπε ότι οχήματα όπως το JLTV, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αντικαταστήσει το Hummvee, «σχεδιάστηκε από πολλές απόψεις για μια διαφορετική σύγκρουση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές συγκρούσεις, αλλά τώρα δίνω έμφαση στο να ανοικοδομήσω τον οπλισμό μου, να ανοικοδομήσω τα οχήματα μάχης, να διαθέσω αεροσκάφη που μπορούν να διεισδύσουν σε ρωσικές και κινεζικές αεροπορικές άμυνες και να καταρρίψουν ρωσικά και κινεζικά drones , πυραύλους και ελικόπτερα».

Τον Φεβρουάριο του 2018, η επανεκτίμηση της στρατηγικής του Πενταγώνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «διακρατικός στρατηγικός ανταγωνισμός  αποτελεί σήμερα το κύριο μέλημα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας».

Οι νέες συνθήκες επέτρεψαν στο Πεντάγωνο να ξεκινήσει μια νέα σειρά οπλικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του W76-2, ενός πυρηνικού όπλου χαμηλής απόδοσης που σχεδιάστηκε για να είναι περισσότερο αποδεκτό πολιτικά, παρά για χρήση σε κάποια σύγκρουση.

Ο κ. Έσπερ τόνισε την Τρίτη ότι χρειάζονται βαριά όπλα, πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, αεροσκάφη επίθεσης και αναγνώρισης, καθώς και συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με το Defense One.

«Αυτό που δεν έχω τώρα είναι ένα αεροσκάφος επίθεσης / αναγνώρισης», δήλωσε ο κ. Έσπερ στους δημοσιογράφους. «Αυτό είναι που χρειάζομαι για να διεισδύσω σε ρωσικές ή κινεζικές αεροπορικές άμυνες. Δεν πρόκειται να το κάνω αυτό με ένα ελικόπτερο CH-47», συμπλήρωσε.

Στην κορυφή της λίστας του κ. Έσπερ είναι οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας LRPF, ένα όπλο που αναπτύσσεται από το 2017.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το