Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο άνισος οικονομικά. Κάθε έτος που περνάει, ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων ανθρώπων, με μία μικρή μονάχα μειοψηφία να αυξάνει ραγδαία τα κέρδη της.

Ο πλούτος των 26 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι ίσος με τον πλούτο των 3,8 δισ. φτωχότερων ανθρώπων ή το ήμισυ του πληθυσμού της Γης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει μεταδίδει σήμερα το sputniknews που παρουσιάζει μελέτη που διεξήχθη από τη διεθνή οργάνωση Oxfam.

«Ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια λίγων — το περασμένο έτος 26 άτομα κατείχαν τον ίδιο πλούτο με τα 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας, από 43 άτομα το προηγούμενο έτος», επεσήμανε η μελέτη που εκπονήθηκε πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ WEF στο Νταβός.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια και φτάνει τους 2088 ανθρώπους το 2018. Η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 900 δισ. δολάρια μόνο κατά το παρελθόν έτος, ήτοι 2,5 δισ. δολάρια ημερησίως, επιτυγχάνοντας ένα νέο υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών, πρόσθεσε.

Την περίοδο 2017 έως 2018, ένας νέος δισεκατομμυριούχος εμφανίστηκε στον κόσμο κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε ορισμένες χώρες, το φτωχότερο 10 τοις εκατό των ανθρώπων καταβάλλει τώρα μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους σε φορολογία από ό, τι το πλουσιότερο 10 τοις εκατό, δήλωσε η Oxfam επικαλούμενη τη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως παραδείγματα.

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το