Ο Δραγασάκης τρομοκρατεί και εκβιάζει με νέα ανακεφαλαίωση τραπεζών

1 Φεβρουαρίου 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής για να προσθέσει «αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να ζητήσουν νέα κεφάλαια και μπορεί να κληθεί πάλι να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

«Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι φανερό ότι ο Δραγασάκης τρομοκρατεί και εκβιάζει. Ολόκληρη το σκηνικό έχει στηθεί χάριν της προστασίας των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών, με απώτερο στόχο την –όσο το δυνατόν- απαλλαγή των τραπεζών από το άγος των «κόκκινων» δανείων και επομένως την επαναχρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Αλλά ας δούμε το ζήτημα με μια σειρά:

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να τονίσουμε πως το –μάλλον- προκρινόμενο σχέδιο για την «προστασία της πρώτης κατοικίας», που συζητιέται με τους «θεσμούς» (κυπριακό μοντέλο), προβλέπει τη σύσταση εταιρειών «ειδικού σκοπού». Στο νέο σχήμα, δηλ. την εταιρεία «ειδικού σκοπού», θα μεταβιβαστούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» δανείων και όχι μόνο. Η εκτίμηση θα γίνεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική, όπως ισχύει σήμερα, και θα συνοδεύεται με την επιδότηση της δόσης των δανειοληπτών, από το κράτος προς τις τράπεζες, έως το 30%. Σε ό,τι αφορά το ύψος του ανώτατου ορίου προστασίας, οι δανειστές είναι ανένδοτοι, απαιτώντας άμεσα τη δραστική μείωση από τα 280.000 € αντικειμενικής αξίας σήμερα, στα 100.000 € ή και λιγότερα. Δεν πρόκειται λοιπόν για κανενός είδους προστασία, αλλά για ένα μέτρο που στην πραγματικότητα διευκολύνει τις τράπεζες να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και παράλληλα εκβιάζει τα φτωχά νοικοκυριά για την αποπληρωμή του δανείου τους. Εξάλλου, η προτεινόμενη «ρύθμιση των 120 δόσεων», προκειμένου να «διευκολυνθούν» οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, όπως άλλωστε έγινε με άλλες αντίστοιχες «ρυθμίσεις». Ο κόσμος έχει στεγνώσει οικονομικά λόγω των καταιγιστικών οικονομικών επιβαρύνσεων και η συνέχιση αυτής της πολιτικής με την εντεινόμενη «μεταμνημονιακή» φοροληστεία και περικοπή του αφορολόγητου θα επιβαρύνει ακόμα παραπέρα τα πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριά. Ολόκληρη το σκηνικό έχει στηθεί χάριν της προστασίας των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών, με απώτερο στόχο την –όσο το δυνατόν- απαλλαγή των τραπεζών από το άγος των «κόκκινων» δανείων και επομένως την επαναχρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα στο συνολικό σχεδιασμό για την απαλλαγή των τραπεζών από το βαρίδι των «κόκκινων» δανείων προβλέπεται μία απομείωση της τάξης των 50 δις € μέχρι το 2021! Αυτό σημαίνει ένταση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας (καθώς και επιχειρηματικών δανείων πολύ μικρών επιχειρήσεων) και πάνω απ’ όλα μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες στα αρπακτικά ξένα funds. Ήδη, για το 2019 έχουν προγραμματιστεί 40.000 πλειστηριασμοί, με στόχο ο αριθμός τους να φτάσει στα 130.000 μέχρι το τέλος του 2021. Κι επειδή σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ ένα ποσό γύρω στα 13 δις € βρίσκεται ενταγμένο στο ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη), θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις οριστικές δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται φανερό, η τράπεζα προτιμά το ξεπούλημα των ακινήτων στους ξένους κερδοσκόπους «επενδυτές», αντί να κάνει την αντίστοιχη έκπτωση στο χρέος των δανειοληπτών. Έτσι, εκατοντάδες ενυπόθηκα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε φτωχά ή μεσαία νοικοκυριά, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις, περνούν στα χέρια νέων ξένων τοκογλύφων, κάτω από το σκοτεινό και αντισυνταγματικό νόμο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των κατασταλτικών μηχανισμών και κάτω από την κυνική αδιαφορία της «Ευρώπης της κοινωνικής αλληλεγγύης»!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top