Κερδίζει εδώ και δεκαετίες δισεκατομμύρια, πουλώντας οπιούχα παυσίπονα που προκαλούν εθισμό, εξάρτηση και θανάτους από υπερβολική δόση. Κερδίζει ξανά δισεκατομμύρια πουλώντας πλέον φάρμακα για τη θεραπεία της εξάρτησης και του overdose.

Ο λόγος για την Purdue Pharma, την παραγωγό του… blockbuster οπιούχου φαρμάκου Oxycontin που θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για την εξάπλωση της επιδημίας θανάτων από υπερβολική δόση στην τελευταία 20ετία στις ΗΠΑ. Ενώ στις ΗΠΑ σήμερα η Purdue Pharma βυθίζεται υπό το βάρος των χιλιάδων αγωγών που έχουν ασκηθεί εναντίον της από πολιτείες, κομητείες, δήμους και συγγενείς των θυμάτων της, στο εξωτερικό… ζει και βασιλεύει. Με τη διεθνή θυγατρική της, Mundipharma, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει τις «business as usual», αξιοποιώντας τις ίδιες πρακτικές πώλησης των οπιούχων σκευασμάτων της που έκανε τους ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Σάκλερ, πάμπλουτους. Παράλληλα όμως προωθεί και μια άλλη στρατηγική, επιχειρώντας να κυριαρχήσει στην αγορά σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των overdose – από Ευρώπη έως Αυστραλία.

Με άλλα λόγια, αφού «έσπρωξε» αρχικά τα οπιούχα, τώρα έρχεται να βγάλει επιπλέον κέρδη από τα θύματα που δημιούργησε με ένα πανάκριβο αντίδοτο. Πρόκειται για τον απόλυτο κυνισμό. Το αντίδοτο της Mundipharma, το Nyxoid, είναι ένα σπρέι με δραστική ουσία τη ναλοξόνη (ημισυνθετικό παράγωγο της μορφίνης) το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού. Η χρήση του εγκρίθηκε τους προηγούμενους μήνες σε Νέα Ζηλανδία, Ευρώπη και Αυστραλία. Η ναλοξόνη δεν είναι όμως μια ουσία καινούργια που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την αμερικανική εταιρεία. Κυκλοφορεί εδώ και χρόνια σε ενέσιμη μορφή, είναι γενόσημο φάρμακο και βέβαια πάμφθηνη. Η καινοτομία της Mundipharma είναι ότι για πρώτη φορά η ουσία αυτή πακετάρεται σε σπρέι που εισπνέεται από τη μύτη, καθιστώντας ευκολότερο τον τρόπο χρήσης της και παρέμβασης τρίτων σε άτομα που απειλούνται από υπερβολική δόση οπιούχων.

Το Νyxoid όμως -που δεν πωλείται στις ΗΠΑ- είναι πολύ πιο ακριβό από την ενέσιμη ναλοξόνη. Η τιμή μιας δόσης αυτού σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά τα 50 δολάρια αποδίδοντας τεράστια κέρδη στον παραγωγό του. Ενδεικτικό του πόσο ακριβό είναι το σκεύασμα της Mundipharma είναι το γεγονός ότι πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή σε χώρες της Κεντρικής Ασίας παρέχει ναλοξόνη σε ενέσιμη μορφή με συνολικό κόστος συσκευασίας μόλις το ένα δολάριο!

Η εξαγωγή κερδών από τους τοξικοεξαρτημένους δεν αποτελεί βέβαια νέα ιδέα για τους Σάκλερ. Βάσει των αγωγών που έχουν ασκηθεί εναντίον τους στις ΗΠΑ, η Purdue Pharma εξέταζε πολύ καιρό πριν μια τέτοια προοπτική. Εσωτερικά ντοκουμέντα της εταιρείας δείχνουν ότι ενώ δημοσίως αυτή απέρριπτε οποιαδήποτε σχέση Oxycontin και εξάρτησης, από την άλλη πλευρά εξύφαινε το… Project Tango.

Σύμφωνα με την αγωγή που έχει ασκηθεί κατά της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, το Project Tango παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. της Purdue το 2015, στο πλαίσιο δημιουργίας κοινοπραξίας με εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και σκοπό την πώληση του σκευάσματος για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα οπιούχα Suboxone. Η παρουσίαση αυτή αναδείκνυε μεταξύ άλλων την τεράστια ευκαιρία εξαγωγής κερδών από τους εξαρτημένους: το 40-60% τοξικοεξαρτημένων που θα χρησιμοποιούσαν αυτή τη θεραπεία αναμενόταν ότι θα επέστρεφε ξανά στα οπιούχα και θα χρειάζονταν εκ νέου τη θεραπεία! Το Project Tango δεν προχώρησε τελικά. Αντικαταστάθηκε όμως ένα χρόνο αργότερα από ένα νέο σχέδιο πώλησης σκευάσματος που περιέχει τη ναλοξόνη.

Δημοσίως η Purdue αρνιόταν ότι τα οπιούχα παυσίπονά της προκαλούσαν επιδημία εξαρτήσεων. Ομως στις εσωτερικές επικοινωνίες η εταιρεία περιέγραφε τη ναλοξόνη ως συμπληρωματικό προϊόν των συνταγογραφούμενων οπιούχων της. Υπολόγιζε μάλιστα ότι η ανάγκη για φάρμακα αντιμετώπισης των overdose αυξανόταν τόσο ραγδαία που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει τα έσοδα από αυτά σε τριπλασιασμό τους μεταξύ 2016 και 2018. Τελικά το σχέδιο ναυάγησε, αλλά μόνο στις ΗΠΑ. Στον υπόλοιπο κόσμο η θυγατρική της Purdue, Mundipharma, έκανε άγριο παιχνίδι.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, διαφήμισε επιθετικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οφέλη της ναλοξόνης και του Nyxoid και υπέρ της αλλαγής του νομικού πλαισίου. Μελέτη που χρηματοδότησε για τη ναλοξόνη αποτέλεσε το πλαίσιο για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος 10 εκατ. αυστραλέζικων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη χορήγηση της ουσίας και του Nyxoid. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ ανακοίνωσε την κρατική επιδότηση των συνταγογραφήσεων του Nyxoid, κάτι που σημαίνει ότι αυτό κοστίζει στους Αυστραλούς 6,5 αυστραλέζικα δολάρια έναντι 50 δολαρίων που είναι η τιμή του χωρίς την επιδότηση.

Η Mundipharma Australia, όπως αναμενόταν, απορρίπτει κάθε σχέση με την Purdue Pharma και το Tango Project, ενώ σε ανάλογες διαβεβαιώσεις έχει προβεί και το ευρωπαϊκό τμήμα της Mundipharma που αβγατίζει διαρκώς τα κέρδη του από το Nyxoid. Η τιμή του τελευταίου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει σήμερα τα 50 δολάρια ανά δόση. Αν και πανάκριβη σε σχέση με το πραγματικό κόστος της ναλοξόνης είναι μόλις η μισή από τα 100 δολάρια που πληρώνουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ οι τοξικοεξαρτημένοι για να αποφύγουν τον θάνατο σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Περισσότεροι από 400 χιλιάδες Αμερικανοί έχουν πεθάνει από την έναρξη της επιδημίας overdose που προκάλεσαν τα οπιούχα παυσίπονα.

Πηγή: Μπάμπης Μιχάλης – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το