Ο Μπολσονάρου επιχειρεί να συγκαλύψει το έγκλημα από την κατάρρευση του φράγματος

15 Φεβρουαρίου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο

Είκοσι μέρες μετά την κατάρρευση του φράγματος στις εγκαταστάσεις του ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος Κόχεγκου ντο Φειζάου, ιδιοκτησίας του μονοπωλιακού κολοσσού Vale, στην πόλη Μπρουματζίνιου της Βραζιλίας, ο αριθμός των (ήδη πολλών) εκατοντάδων θυμάτων, νεκρών και αγνοουμένων, εξακολουθεί να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι μεταλλευτικών αποβλήτων και λάσπης που απελευθερώθηκαν από τις εγκαταστάσεις του ορυχείου, σαν συνέπεια της κατάρρευσης, δημιούργησαν έναν τεράστιο χείμαρρο που καταπλάκωσε τα γύρω χωριά και μεγάλο μέρος της πόλης, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι. Αν και η Vale ποιεί την νήσσαν, η εν λόγω περιοχή ακόμα μετρά τις πληγές της από ένα παρόμοιο “δυστύχημα” το Νοέμβρη του 2015, όπου εμπλέκεται άμεσα και πάλι η ίδια εταιρεία.

Τότε, από τη θραύση του φράγματος τελμάτων, κατασκευασμένο από την κοινοπραξία της Vale με την BHP GROUP LTD, καταπλακώθηκε ένα χωριό 600 κατοίκων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άτομα, ενώ παράλληλα προκλήθηκε μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διευθύνων σύμβουλος του ευαγούς μονοπωλίου έσπευσε στη συγκυρία να διαβεβαιώσει -σε μια διαστροφή της κοινής λογικής- ότι “το φράγμα είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε σταθερό”. Ωστόσο, πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν ξανά στο πόδι από τους ήχους σειρήνας που ενεργοποίησε η αμαρτωλή Vale, δύο μέρες μετά την πρόσφατη τραγωδία, αφού εντόπισε …κίνδυνο κατάρρευσης (και) στο φράγμα έξι του μεταλλείου, “λόγω αύξησης του επιπέδου του νερού”.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, τα έργα και ημέρες του οποίου πριμοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη και απροκάλυπτη ασυδοσία των οικονομικών μεγαθηρίων τύπου Vale, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα, … επιθεώρησε από αέρος την πολιτεία, δημαγωγώντας “για τη συνδρομή του ισραηλινού στρατού που πρόκειται να καταφθάσει”.

Στην ενορχηστρωμένη κυβερνητική επιχείρηση χειραγώγησης του λαού, που κάνει λόγο για “προαναγγελθείσα τραγωδία”, συμπεριλαμβάνεται αφενός το πρόστιμο- χάδι ύψους 58 εκατ. ευρώ προς το μεταλλευτικό κολοσσό.

Αφετέρου, η επιστράτευση της “ανεξάρτητης δικαιοσύνης” κατόπιν εορτής από τον Μπολσονάρου, η οποία διέταξε το πάγωμα του… ιλιγγιώδους ποσού των 250 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς της εταιρείας “ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν”.

Κερασάκι στην τούρτα εξάλλου αποτελεί η σύλληψη τριών υπαλλήλων και δύο μηχανικών της Vale ως αποδιοπομπαίων τράγων…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top