Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Λευκό Οίκο μια ημέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2016.

Μεταξύ του 2016 και του τέλους του επόμενου έτους, τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά 100 δισ. δολάρια, επιβεβαίωσε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι θα επιθυμούσε να δει τα μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν πάνω από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα — μια μεταστροφή από την ομιλία του πέρυσι, όταν πρότεινε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 4% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν στο ΝΑΤΟ 4,3% του ΑΕΠ τους.

Ο κ. Τραμπ τόνισε επίσης ότι η Γερμανία, ιδιαίτερα, δεν κάνει αρκετά, καθώς το Βερολίνο σκοπεύει τώρα να δαπανήσει 1,5% έως το 2024, κάτι που είναι χαμηλότερο από το 2% της κατευθυντήριας γραμμής του 2%.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το