Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, δια μέσου του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έδωσε στη δημοσιότητα τους πρώτους 4 τόμους του περιβόητου φακέλου της Κύπρου. Ο καθένας καταλαβαίνει το χρόνο που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει το άνοιγμα του φακέλου, τις προεκλογικές σκοπιμότητες που υπηρετεί και τα πολιτικά κίνητρα μιας τέτοιας ενέργειας.

Είναι γνωστό πως για το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του κυπριακού λαού με το φασιστικό πραξικόπημα τον Ιούλη του 1974, που άνοιξε το δρόμο λίγες μέρες μετά στην τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, δεν ασκήθηκε καμιά δίωξη σε βάρος κανενός, δεν έγινε καμιά δίκη, δεν δικάστηκε και δεν τιμωρήθηκε κανένας χουντικός αξιωματικός στην Ελλάδα και την Κύπρο γι αυτή την προδοσία.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, με τη συμφωνία και των άλλων αστικών κομμάτων, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Μάρτη του 1975, απέκλεισε τη δικαστική έρευνα και δίωξη των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας και αυτή ακριβώς η απόφαση τηρήθηκε πιστά από όλες τις ντόπιες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Η Εξεταστική Επιτροπή για το φάκελο της Κύπρου που ξεκίνησε τις εργασίες της το Μάρτη του 1986 και τελείωσε τον Οκτώβρη του 1988, συγκέντρωσε χιλιάδες ντοκουμέντα  έγγραφα και μαρτυρίες που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και τα οποία αραχνιάζουν όλα στις αποθήκες της Βουλής και στο Πεντάγωνο. Έτσι δηλαδή όχι μόνο δεν ασκήθηκε καμιά δίωξη, δεν δικάστηκε και δεν τιμωρήθηκε κανένας, αλλά 44 χρόνια τώρα δεν επέτρεψαν οι κυβερνήσεις, απαγόρευσαν με δυο λόγια, να μάθει ο λαός της Κύπρου και της Ελλάδας ποιός ευθύνεται για την καταστροφή που συντελέστηκε στην Κύπρο. Και υπεύθυνοι γι αυτό είναι τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια τη χώρα.

Ο βασικός λόγος που εφάρμοσαν μια τέτοια πολιτική οι ντόπιες υποτελείς κυβερνήσεις και έθαψαν όλα τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες ήταν για να μην αποκαλυφθεί πως πίσω από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στο νησί ήταν οι αμερικάνοι «σύμμαχοι». Θάφτηκαν όλα για να προστατεύσουν οι ντόπιοι λακέδες τα ξένα αφεντικά τους και τις «συμμαχικές σχέσεις τους». Αφού μέσα από τα έγγραφα και ντοκουμέντα αποδεικνύεται όχι μόνο ο προδοτικός ρόλος των πραξικοπηματιών αξιωματικών αλλά και ο άθλιος ρόλος που έπαιξαν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, που οργάνωσαν το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο με εκτελεστικό όργανο τη χούντα του Ιωαννίδη και στήριξαν στη συνέχεια την τουρκική εισβολή.

Φαίνεται όμως πως τίποτα δεν διδάχθηκαν οι υποτελείς κυβερνήσεις για τη διαχρονική στάση και το ρόλο των ΗΠΑ στην  Κύπρο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή. Αυτές φαντάζονται, όπως η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πως ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός θα προστατεύσει την Κύπρο από τις απειλές και τις επεκτατικές διεκδικήσεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και ποντάρουν στις πλάτες του για στήριξη και εύνοια στον ανταγωνισμό της με την Άγκυρα. Ποντάροντας στην κρίση που διέρχονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στις εφήμερες συνεργασίες της με τα μαντρόσκυλα των ΗΠΑ στην περιοχή, Ισραήλ και Αίγυπτο, η κυβέρνηση κρίνει ευνοϊκή τη στιγμή για τυχοδιωκτικούς λεονταρισμούς.

Και δεν διδάχτηκαν τίποτα από όσα φοβερά έζησε ο λαός μας πριν ένα αιώνα με τη μικρασιατική καταστροφή, και πριν μισό αιώνα με την κυπριακή καταστροφή, όταν οι ξένοι προστάτες τους αφού τους φούσκωσαν τα μυαλά τους εγκατέλειψαν για να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα δεινά του λαού μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το