Panteion_University_old_building

Εν μέσω πανδημίας προωθείται η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Παντείου με τη δικαιολογία της κάλυψης ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του ιδρύματος. Η πρόταση που απορρίφθηκε αρχικά επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου στα μέσα Μαΐου. Καθίσταται εμφανές πως η Πρυτανεία ευθυγραμμίζεται για μια ακόμη φορά με την πολιτική της μετακύλισης του κόστους σπουδών στους φοιτητές, την οποία εφαρμόζει επιμελώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναγίνει προσπάθειες να εδραιωθούν μεταπτυχιακά επί πληρωμή στο Πάντειο, σε όλες όμως στάθηκαν ανάχωμα οι συλλογικές παρεμβάσεις των φοιτητών. Πρέπει να σημειωθεί πως το Πάντειο αποτελεί το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας στο οποίο όλα τα τμήματα παρέχουν δωρεάν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Ύστερα βέβαια από τη γενίκευση των διδάκτρων με το νόμο Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν θέμα χρόνου να ξανατεθεί το εν λόγω ζήτημα και για το Πάντειο.
Τώρα, που οι φοιτητές βρίσκονται μακριά απ’ το πανεπιστήμιο, κλειδωμένοι στα σπίτια τους, τώρα που συλλογικές διαδικασίες όπως οι Γενικές Συνελεύσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον μπαμπούλα της απαγόρευσης ή τον υπαρκτό φόβο για την υγεία μας, τώρα επιλέγει η Πρυτανεία να προωθήσει εκ νέου την επιβολή τελών στα μεταπτυχιακά. Η αντιδημοκρατική αυτή πρακτική συνιστά έμμεση φίμωση των φοιτητών πάνω στα ζητήματα που αφορούν πρώτα και κύρια τους ίδιους και τους όρους με τους οποίους σπουδάζουν, ακριβώς όπως φίμωση επιβάλλει και η Νέα Δημοκρατία όταν με πρόφαση την πανδημία κυβερνάει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου περνώντας αντεργατικούς, αντιεκπαιδευτικούς και αντιπεριβαλλοντικούς νόμους.
Για τις πρυτανικές αρχές δεν είναι αρκετό που το 40% της κρατικής χρηματοδότησης προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαϋλώθηκε στα δέκα χρόνια μνημονιακής λιτότητας και ευρωπαϊκής τοκογλυφίας. Δεν είναι αρκετό που τα αποθεματικά του Παντείου κλάπηκαν εν μία νυκτί για να διασώσει τις τράπεζες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αρκετό που το μοναδικό αμιγώς κοινωνικοπολιτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας αδυνατεί να φιλοξενήσει τους φοιτητές από την επαρχία, αφού το κτίριο των εστιών του Παντείου έχει μετατραπεί σε ερείπιο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Δεν είναι αρκετό που η βιβλιοθήκη λειτουργεί με 5-10 απαρχαιωμένους υπολογιστές για 19.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, δεν είναι αρκετό που επίσημα οι γραμματείες είναι ανοιχτές για τους φοιτητές για δύο ώρες ανά εβδομάδα εξαιτίας της υποστελέχωσης διοικητικού προσωπικού. Δεν είναι αρκετές οι εξετάσεις για μία απ’ τις ολιγάριθμες θέσεις στα μεταπτυχιακά, αλλά πρέπει να τις πληρώνουμε κιόλας απ’ την τσέπη μας!
Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά σημαίνει πλήγμα στον δημόσιο-δωρέαν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημαίνει ενίσχυση των ταξικών φραγμών, σημαίνει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Πάντειο δεν θα είναι για όλους, θα είναι για όσους έχουν περίσσευμα. Σημαίνει άνοιγμα του δρόμου για δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα, όπως ήδη συμβαίνει σε ξενόγλωσσα προγράμματα του ΕΚΠΑ.
Μπροστά μας βρίσκονται οι τρανταγμοί μιας νέας οικονομικής κρίσης, η οποία σύμφωνα με τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο, θα είναι ακόμα πιο βαθιά από την προηγούμενη. Αυτό σίγουρα θα σημάνει περαιτέρω περικοπές, γενικευμένα δίδακτρα, οξυμένη καταστολή.
Το προηγούμενο διάστημα ήταν η κατάργηση του ασύλου, η εξίσωση των ΑΕΙ με τα κολλέγια, η σύνδεση της αξιολόγησης με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων και μια σειρά άλλα μέτρα στα οποία οι φοιτητές έδωσαν μια πρώτη απάντηση μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και διαδηλώσεις, αναγκάζοντας έτσι το Υπουργείο Παιδείας να μην εφαρμόσει την εξαγγελία της Κεραμέως για διαγραφές φοιτητών.
Στον ίδιο δρόμο καλούμαστε να βαδίσουμε και σήμερα, με μαζικούς, ενωτικούς κι οργανωμένους αγώνες, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ενάντια σε κάθε σκέψη για επιβολή διδάκτρων!
ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το