Κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας και Καλλιθέας Νέας Σμύρνης Μοσχάτου για τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας

“Νέο” Λύκειο ακόμα πιο σκληρό – ταξικό – για λίγους κι “εκλεκτούς”

Συνάδελφοι,

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις πολυδιαφημιζόμενες εδώ και πολύ καιρό “μεταρρυθμίσεις” το λεγόμενου “νέου” Λυκείου. Οι εξαγγελίες αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν συνέχεια των περίφημων πορισμάτων του “Εθνικού Διαλόγου”, των επιταγών του ΟΟΣΑ και των κυβερνητικών δεσμεύσεων (σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας) απέναντι στην ΕΕ. Ο υπουργός Παιδείας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την προεκλογική περίοδο, επέλεξε τη Γλυφάδα για να παρουσιάσει το νέο σύστημα.

Όσα εξήγγειλε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής περιγράφουν ένα Λύκειο ακόμα πιο προσδεδεμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πιο ταξικό και απογυμνωμένο από γενικότερη μόρφωση. Είναι φανερό ότι οι εξετάσεις παραμένουν και μαζί τους και τα παρεπόμενά τους: η εκπαίδευση της αμάθειας, τα φροντιστήρια και η οικονομική εξουθένωση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Είναι σαφές ότι αν μέχρι σήμερα το Λύκειο κατηγορούνταν ως άτυπος προθάλαμος των Πανεπιστημίων, στο νέο Λύκειο τα παραπάνω χαρακτηριστικά ενσωματώνονται πλέον βαθιά στο DNA του. Ο λεγόμενος «άταφος νεκρός» τώρα θάβεται επίσημα.

Ουσιαστικά όσοι επιλέξουν να τελειώσουν το Λύκειο ή να κατευθυνθούν στις λεγόμενες σχολές χαμηλής ζήτησης θα πρέπει να πάρουν μέρος σε απολυτήριες εξετάσεις με τα χαρακτηριστικά των Πανελλαδικών εξετάσεων. «Άλογα κούρσας» και «ουραγοί», ταξικά οριοθετημένοι, θα νομιμοποιούν με την επιλογή τους που θα μοιάζει ελεύθερη, το νέο αριστοκρατικό Λύκειο που ετοιμάζεται.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την Γ΄ τάξη Λυκείου. Αφορούν το μαθητή από τα πρώτα τρυφερά χρόνια του Γυμνασίου. Η νέα Γ ́ Λυκείου και  το σύστημα εισαγωγής αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου . Οι νέες ρυθμίσεις βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλη την έκταση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας και τα ΕΠΑΛ, ενώ συνδέονται άμεσα και με τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Άλλωστε το Υπουργείο Παιδείας το ομολογεί: «δεν πρόκειται να γίνει κατανοητό το σύνολο του σχεδίου, εάν δεν τοποθετηθεί μέσα σε ένα πλέγμα μιας συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Και η μεταρρύθμιση αυτή έχει σχέση και με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όπως θα δούμε και με την επιμόρφωση των καθηγητών»!

Ο χωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης γίνεται με αγοραίους όρους προσφοράς και ζήτησης.

Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που απαξιώνει και ισοπεδώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και τα συνθλίβει στις μυλόπετρες των νέων εξεταστικών κάτεργων.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην ολόπλευρη και ουσιαστική μόρφωση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας 

που διοργανώνουν οι ΕΛΜΕ την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 11.00πμ 

στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας (Άλσους 15)

 

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το