Σε προπαγανδιστικό ξεσάλωμα επιδίδεται ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης συνεπικουρούμενος από γνωστά παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει το επόμενο χρονικό διάστημα (για τέλη Γενάρη μίλησε την Πέμπτη στη Βουλή) θα αποκαταστήσει τις αδικίες του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, τόσο για τους παλιούς (προ Κατρούγκαλου) συνταξιούχους όσο και για τους νέους (που η σύνταξή τους υπολογίστηκε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου).

Ο Βρούτσης διαρρέει στα παπαγαλάκια που είναι διαθέσιμοι να αβαντάρουν την κυβερνητική πολιτική διάφορα σενάρια όσον αφορά τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιό του. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς διαρροές, οι ρυθμίσεις θα αφορούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με τα οποία θα υπολογίζονται οι συντάξεις τόσο αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, όσο και όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν την ψήφιση αυτού του νόμου.



Σύμφωνα με την ισχύουσα αντιασφαλιστική νομοθεσία, η σύνταξη αποτελείται από δύο μέρη. Τη λεγόμενη εθνική σύνταξη, που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και τα χρόνια ασφάλισης. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η σύνταξη κάθε άλλο παρά ανταποδοτική είναι, γιατί απλούστατα η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο στην κοινωνία, που τον καρπώνεται η αστική τάξη μέσω της υπεραξίας, γι’ αυτό και θα έπρεπε -και στον καπιταλισμό- να παίρνει σύνταξη χωρίς να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές.

♦ Ο Κατρούγκαλος, ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Τσίπρα, εισήγαγε στον αντιασφαλιστικό του νόμο πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

♦ Πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές ενός ασφαλισμένου παίρνονταν υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πριν τη συνταξιοδότηση πενταετίας. Με το νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξιμες αποδοχές είναι ο μέσος όρος των αποδοχών από το 2002 μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης. Αυτές οι συντάξιμες αποδοχές πολλαπλασιάζονται με το ποσοστό αναπλήρωσης και βγάζουν τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα με τις διαρροές, θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης από τα τριάντα μέχρι τα σαράντα χρόνια ασφάλισης ή από τα 33 μέχρι τα σαράντα χρόνια ασφάλισης (ανάλογα με τη διαρροή). Για να χρυσώσουν δε το χάπι, διαρρέουν μεγάλες αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, που κυμαίνονται από 14% έως 22%.

Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων των συνταξιούχων που είχαν βγει στη σύνταξη πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και πως απ’ αυτόν τον επανυπολογισμό προέκυψαν, όπως ήταν επόμενο, μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην αρχικώς υπολογισθείσα σύνταξη (σύμφωνα με την προτέρα του νόμου Κατρούγκαλου ασφαλιστική νομοθεσία) και στην υπολογισθείσα σύνταξη με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτή τη διαφορά την χαρακτήρισαν προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση συνταξιούχου μηχανικού που είχε συντάξιμες αποδοχές για την Κύρια Σύνταξη 1.270 ευρώ και άλλα τόσα για τον Ειδικό Λογαριασμό και 36 χρόνια ασφάλισης, η λεγόμενη προσωπική διαφορά ξεπερνάει τα 400 ευρώ. Σε άλλους συνταξιούχους, που έχουν μόνο μία σύνταξη, για συντάξιμες αποδοχές 1.270 ευρώ και 36 χρόνια ασφάλισης η λεγόμενη προσωπική διαφορά ξεπερνάει τα 200 ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κόψει τις λεγόμενες προσωπικές διαφορές και για να καλύψει αυτό το κόψιμο αποφάσισε να το συνδυάσει με την αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης τόσο των νέων όσο και των παλιών συνταξιούχων. Με το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς από τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, θα εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ και απ΄ αυτά θα πετάξει και ένα κόκαλο στους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Για να δικαιολογήσει αυτό το πετσόκομμα ο Βρούτσης, όταν δημοσιοποιήσει το δικό του αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα επικαλεστεί:

Πρώτον, την ανάγκη για ισότητα ανάμεσα σε παλιούς και νέους συνταξιούχους.

Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατακρεούργησε τις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποκαταστήσει την αδικία για τους νέους συνταξιούχους, κόβοντας τη λεγόμενη προσωπική διαφορά προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Τα παπαγαλάκια που ανέλαβαν εργολαβικά να παρουσιάσουν ως θετικό το νομοσχέδιο του Βρούτση ομολογούν στα ψιλά των δημοσιευμάτων τους ότι θα κοπεί η προσωπική διαφορά. Αλλά το γράφουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη γίνει αντιληπτός ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είναι το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς και επομένως η νέα κατακρεούργηση της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Οποια τερτίπια κι αν μηχανευτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όποια προπαγανδιστικά τρικ και αν επιστρατεύσουν τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, δεν πρόκειται να εξαπατήσουν τους παλιούς συνταξιούχους και δε θα αποφύγουν τη λαϊκή κατακραυγή για το επικείμενο νέο πετσόκομμα των συντάξεων. Αυτό το ξέρει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και επιλέγει αυτή την περίοδο, που είναι ακόμα νωπή η εκλογική της νίκη, προσδοκώντας σε μείωση του αναπόφευκτου πολιτικού κόστους. Στο σχεδιασμό της, άλλωστε, είναι η διπλή εκλογική αναμέτρηση όχι στο τέλος της τετραετίας, που η εκλογική της επιρροή θα πέσει στο ναδίρ, με στόχο να κερδίσει και να σχηματίσει ξανά αυτοδύναμη κυβέρνηση του κεφαλαίου.

Πηγή: eksegersi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το