Συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμοί και δακρυγόνα στιγμάτισαν την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Παρίσι, με επίκεντρο τις διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής του Μακρόν. Η αστυνομία συνέλαβε 165 άτομα πριν από την πορεία, ενώ προέβη σε 9.000 «προληπτικές έρευνες» σε σακίδια και τσάντες. Περισσότεροι από 7.500 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα. Με διαταγή των αρχών περίπου 580 καταστήματα, κυρίως εστιατόρια και καφέ, έμειναν κλειστά, όπως και αρκετοί σταθμοί του μετρό κατά μήκος της σχεδιαζόμενης διαδρομής των διαδηλωτών. Τα «κίτρινα γιλέκα» συμπορεύθηκαν με τα μπλοκς των συνδικάτων, εκφράζοντας από κοινού την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική του Προέδρου Μακρόν.

Οι ταραχές ξέσπασαν γύρω στις 11.00, τοπική ώρα, πριν ξεκινήσει η κεντρική πορεία των συνδικάτων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον των εκατοντάδων ακροαριστερών ακτιβιστών –μέλη των αποκαλούμενων Black Blocs– που είχαν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Μονπαρνάς. Κάποιοι από τους διαδηλωτές, κουκουλοφόροι ή φορώντας κίτρινα γιλέκα, απάντησαν εκτοξεύοντας διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς.Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι. Η γαλλική τηλεόραση έδειξε ένα βανάκι με σπασμένα τα τζάμια.

Η γαλλική αστυνομία είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι υπήρχε πιθανότητα να σημειωθούν σήμερα συγκρούσεις με ομάδες αναρχικών που οργάνωναν τις κινητοποιήσεις τους μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Οι αρχές ανέμεναν ότι περίπου 2.000 μέλη των Black Blocs από τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης θα συμμετείχαν στις σημερινές διαδηλώσεις.

Δείτε και αυτό:

Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Μ-Λ ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το