Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει πάση θυσία. Η κυβέρνηση Ζάεφ, ενόψει των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές που εκπορεύονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, εντείνει την πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που της παρέχονται από την εργαλειοθήκη δυνάμεων που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ένταξη της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Έτσι ο κλοιός γύρω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE σφίγγει. Πέρα από το «προηγούμενο» της εξαγοράς των οκτώ βουλευτών του κόμματος, ανακοινώθηκε η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα σε βάρος του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή δύο «ανώνυμες καταγγελίες». Στην ίδια κατεύθυνση δικαστήριο της χώρας αποφάσισε το πάγωμα των οικονομικών περιουσιακών στοιχείων του κόμματος, με πρόσχημα έρευνα καταγγελιών που αφορούν την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος.

Σε αποκορύφωμα όλων αυτών, επιδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ και πρώην αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, η δικαστική απόφαση για την εκτέλεση διετούς ποινής φυλάκισης, με την οποία κλήθηκε άμεσα να παρουσιαστεί στις φυλακές από τις 8 Νοέμβρη, για να εκτίσει την ποινή του για το σκάνδαλο αγοράς πολυτελούς αυτοκινήτου με κόστος πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Οι ενδοαστικές κόντρες στη γειτονική χώρα, που υποδαυλίζονται από τον σφοδρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας, ανάγκασαν τον Γκρούεφσκι να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, όπου μετέβη λίγες μέρες αφότου δεν παρουσιάστηκε σε φυλακή των Σκοπίων, επικαλούμενος, σε σχετικό μήνυμά του, «αναρίθμητες απειλές» για τη ζωή του και ισχυριζόμενος πως θα παραμείνει «πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας» και πως «ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω». Η ιστορία μέσα από τις περιπτώσεις άλλων ανεπιθύμητων ηγετών (Σαντάμ, Μιλόσεβιτς, Καντάφι κλπ) έδειξε ότι οι ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι.

Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη υψηλόβαθμης ΝΑΤΟϊκής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιστράτηγο και αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στίβεν Σέπρο, με πρόσχημα την παρακολούθηση στρατιωτικών γυμνασίων του στρατού της πΓΔΜ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένταξη των Σκοπίων στη λυκοσυμμαχία εντός του 2019, πράγμα που ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της όλης μεθόδευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βέβαια ο σφοδρός ανταγωνισμός ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στη στρατηγική περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει και άλλα «επεισόδια» που αφορούν και την προοπτική του γειτονικού Κοσόβου. Τα αμερικανορωσικά παζάρια για το καθεστώς των σχέσεων του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία επιβεβαιώνονται από τις δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, όπως προκύπτει και από την αναστολή των διαβουλεύσεων Αλβανών και Σέρβων Κοσοβάρων στις Βρυξέλλες, με στόχο μία συμφωνία για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, ώστε να πάρουν το εισιτήριο ένταξης στην ΕΕ.

Και στο ΝΑΤΟϊκό αυτό προτεκτοράτο επαναλαμβάνονται αυτά που έγιναν στη γειτονική πΓΔΜ. Και εδώ υπήρξαν καταγγελίες για εξαγορά Σέρβων βουλευτών (της «Σερβικής Λίστας Κοσσυφοπεδίου»), προσφέροντάς τους «βαλίτσες με χρήμα», αλλά και απειλές για τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο στις 28 Νοέμβρη, ημέρα των εορτασμών στα Τίρανα για την αλβανική σημαία, που εντάσσονται στο σχέδιο για «Μεγάλη Αλβανία», με την ευρύτερη αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Όλες οι εξελίξεις αυτές, μαζί με τον εθνικό παροξυσμό σε Ελλάδα-Αλβανία και η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών που εξήψε και η υπόθεση Κατσίφα, εξελίξεις που τροφοδοτούνται από την κόντρα των ΗΠΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, συσσωρεύουν μπόλικο εύφλεκτο υλικό, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του μαλακού αυτού υπογαστρίου της Ευρώπης ως πυριτιδαποθήκης, με τους κινδύνους να αυξάνουν για τους λαούς της περιοχής.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε διατεταγμένη υπηρεσία, παίζει το ρόλο σημαιοφόρου για τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, ευελπιστώντας κάποια ψίχουλα για τη μεγαλοαστική τάξη της χώρας, φαίνεται ότι εμμένει άνευ όρων σ’ αυτά που επιτάσσει η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, αφού ούτε καν σχολιάζονται οι επιλογές της κυβέρνησης Ζάεφ να μην αλλάξει τη λέξη «Μακεδονία» με «Βόρεια Μακεδονία» στο άρθρο 36 του Συντάγματος και να μην αλλάξει την αναφορά του άρθρου 7 περί «μακεδονικής γλώσσας», μολονότι στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

(στη φωτογραφία του “εξωφύλλου” ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στην πΓΔΜ το Γενάρη του 2018)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το