Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού κινδυνεύει να χάσει τα προς το ζην λόγω πανδημίας, σύμφωνα με ILO
Περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι στην ανεπίσημη οικονομία, που αντιστοιχούν  περίπου στο ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, κινδυνεύουν άμεσα να  χάσουν τα προς το ζην λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα  η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).  

Στην τελευταία του έκθεση, ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών αύξησε σημαντικά την πρόβλεψη για τον καταστροφικό αντίκτυπο σε απασχόληση και  εισοδήματα από τον κορονοϊό, ο οποίος έχει μολύνει πάνω από 3,1 εκατ. ανθρώπους  σε όλο τον κόσμο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 220.000 ασθενείς και έχει  παραλύσει τις οικονομίες.  

“Νομίζω ότι αποτυπώνει με τους πλέον δυσοίωνους όρους ότι η κρίση στην  απασχόληση και όλες οι επιπτώσεις της επιδεινώνονται συγκριτικά με τις  εκτιμήσεις μας πριν από τρεις εβδομάδες”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ILO  Γκάι Ράιντερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προβλέποντας “τεράστιο” αντίκτυπο  φτώχειας. 

Ήδη, οι μισθοί των 2 δισ. εργαζομένων της ανεπίσημης οικονομίας σε όλο τον  κόσμο έχουν μειωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά 60% κατά μέσο όρο τον πρώτο μήνα  που ξεδιπλώθηκε η κρίση σε κάθε περιοχή, σύμφωνα με την ILO.  

Οι ανεπίσημοι εργαζόμενοι είναι οι πλέον ευπαθείς από τους 3,3 δισ. ανθρώπους  που απαρτίζουν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, καθώς δεν έχουν προστασία σε  επίπεδο πρόνοιας, πρόσβαση σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ή τα μέσα να  εργαστούν από το σπίτι, όπως τονίζεται στην έκθεση.  

“Για εκατομμύρια εργαζομένους, μηδενικό εισόδημα σημαίνει καθόλου τρόφιμα,  καθόλου ασφάλεια και καθόλου μέλλον. Εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο  μετά βίας επιβιώνουν”, δήλωσε ο Ράιντερ. “Δεν έχουν αποταμιεύσεις ή πρόσβαση σε  πιστώσεις. Αυτά είναι τα πραγματικά πρόσωπα του κόσμου της εργασίας. Εάν δεν  τους βοηθήσουμε τώρα, απλά θα χαθούν”.

Η ILO ανέφερε ότι τα παρατεταμένα lockdown και το κλείσιμο γραφείων και  εργοστασίων αναμένεται τώρα να οδηγήσουν σε “ακόμα” χειρότερη μείωση στις  συνολικές ώρες εργασίας σε όλο τον κόσμο το δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με τις  προβλέψεις πριν από τρεις εβδομάδες. 

Οι κλάδοι που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η μεταποίηση, η  φιλοξενία και οι υπηρεσίες εστίασης, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι  εταιρίες ακινήτων και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Οι συνολικές ώρες εργασίας το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι 10,5%  λιγότερες, που αντιστοιχεί σε 305 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης,  συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο πριν από την κρίση, ανέφερε η ILO, με τις  μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για την Αμερική, την Ευρώπη και την  Κεντρική Ασία.  

Η προηγούμενη εκτίμηση της ILO στις 7 Απριλίου προέβλεπε ότι η αναταραχή που  έχει προκληθεί θα αφανίσει εργασία ίση με τους κόπους 195 εκατ. εργαζομένων, ή  6,7% των ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο.  

Περίπου 436 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν  “υψηλό κίνδυνο” σοβαρών προβλημάτων, σύμφωνα με την Οργάνωση.  Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι ασαφείς.  

“Η τελική αύξηση στην παγκόσμια ανεργία το 2020 θα εξαρτηθεί σημαντικά από τις  επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους και με πόσο  αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα πολιτικής θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις  εργασίας και θα ενισχύσουν τη ζήτηση για απασχόληση μόλις ξεκινήσει η φάση της  ανάκαμψης”, ανέφερε η έκθεση.  

Καθώς οι Κυβερνήσεις σπαταλούν πρωτοφανή ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν την  κρίση, η ILO τις παρότρυνε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα επιδόματα  ανεργίας, να παράσχουν στήριξη σε αυτοαπασχολούμενους και να δώσουν με  διαδικασίες fast-track σε μικρές επιχειρήσεις της ανεπίσημης οικονομίας  πρόσβαση σε πιστώσεις και δάνεια.  “Καθώς εξελίσσεται η πανδημία και η κρίση στην απασχόληση, η ανάγκη να  προστατευθούν οι πιο ευπαθείς γίνεται ακόμα επιτακτικότερη”, πρόσθεσε ο  Ράιντερ.  

πηγή: ΚΥΠΕ 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το