Πρόκληση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Βουλή. Κάλυψε για μία ακόμη φορά την αστυνομική βία, λέγοντας ότι οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι «fake stories».

«Περνούν οι αστυνομικοί και χειροκροτάει ο κόσμος». Η δήλωση ανήκει στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ειπώθηκε στη Βουλή πριν λίγες μέρες κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης για την αστυνομική βία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δήλωσε, όχι απλά ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν ασκεί βία κατά κανόνα ή με κατεύθυνση, αλλά υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το νέο δόγμα της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ γίνεται αποδεκτό με χαρά από τους πολίτες.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος δέχεται συγχαρητήρια από πολίτες περιοχών και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται «κάτω από την Πατησίων, τις λαϊκές γειτονιές». Του λένε πως «επιτέλους είδαμε κράτος». Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι «περνούν οι αστυνομικοί και ο κόσμος χειροκροτάει». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι με τον ερχομό της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση «εκπονήθηκαν νέα σχέδια αστυνόμευσης σε όλους τους νομούς και τα αστικά κέντρα». Η κυβέρνηση προχώρησε σε «δημιουργία νέων ευέλικτων ομάδων» για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και δόθηκε κατεύθυνση για «εμφανείς περιπολίες στου δρόμους, Όλοι οι αστυνομικοί στους δρόμους».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ίδια τοποθέτηση αρνήθηκε ότι καταγράφεται αστυνομική βία. Μόνη εξαίρεση, είπε, ήταν δύο περιπτώσεις, η πρώτη αφορούσε την επίθεση αστυνομικού σε 11χρονο και κάποια φαινόμενα στις διαδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν με την εκπαίδευση και την ενίσχυση του επαγγελματισμού των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.  Όλα τα υπόλοιπα σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Για την ΑΣΟΕΕ υποστήριξε ότι 70 άτομα με στυλιάρα (τα οποία …στυλιάρια είχαν «στόχο και σκοπό») επιτέθηκαν σε εργαζόμενους, δηλαδή την αστυνομία. Οι υπόλοιπες καταγγελίες που έχουν γίνει για την αστυνομική βία είναι, όπως επισήμανε, κατασκευασμένες, «fake stories».

Ουσιαστικά με την παρέμβασή του αυτή ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επιβεβαίωσε, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν εγκαταλείπει τη λογική της αστυνομοκρατίας και του «νόμος και τάξη» αλλά επιμένει να έχει αυτή την επιλογή στην προμετωπίδα της. «Την ασφάλεια εμείς την θεωρούμε πυλώνα του κράτους δικαίου» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως «τιμούμε την αστυνομία και την οδηγούμε στην αποστολή της».

Πηγή: Γεράσιμος Λιβιτσάνος – imerodromos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το