Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Τετάρτη ότι προσβλέπει στην κοινή – μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ – απόφαση για τη λήψη πρόσθετων βημάτων εναντίον της ρωσικής δραστηριότητας στην Ουκρανία.

«Την επόμενη εβδομάδα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ακόμη μία σειρά ενεργειών» δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική δραστηριότητα στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν επιδεινωθεί από το 2014 λόγω της ένοπλης διαμάχης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία προκλήθηκε από την κατάληψη της εξουσίας από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση και την εκδίωξη του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Πέραν αυτού, περαιτέρω πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις δημιούργησε και η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, στις 18 Μαρτίου του 2014, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

Παρότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ότι η Κριμαία συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το