Για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Πολιτικός προσανατολισμός

Μια πραγματικά αριστερή πολιτική δεν βλέπει το ζήτημα της ανασυγκρότησης των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος μονοσήμαντα, αφηρημένα και γενικόλογα.

Αν η ανασυγκρότηση των συλλόγων, η οργάνωση, η μαζικότητα και ο συντονισμός των αγώνων των φοιτητών αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ίδια την ύπαρξη του φοιτητικού κινήματος, ο πολιτικός προσανατολισμός του είναι τελικά εκείνος που θα κρίνει την έκβασή όλων των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Αν οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος τα τελευταία χρόνια μένουν στα μισά του δρόμου, αν εμφανίζεται δυναμικά τη μία μέρα για να μπει στην αφάνεια την επόμενη και αν η πορεία του μοιάζει περισσότερο με καρδιογράφημα λόγω των απότομων υφέσεων και εξάρσεων που περνάει κατά καιρούς, αυτό οφείλεται ακριβώς στην έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής κατεύθυνσης, της ευρύτερης προοπτικής στην οποία πρέπει να υποτάσσονται όλοι οι σημερινοί φοιτητικοί αγώνες.

Άμεσες διεκδικήσεις

Κατ’ αρχάς, οι φοιτητές πρέπει να συσπειρώνονται στη βάση των προβλημάτων τους και να αγωνίζονται με άξονα πάλης τα κοινά τους αιτήματα. Στον αγώνα για τα συγγράμματα, τη σίτιση και τη στέγαση, στον αγώνα για το γκρέμισμα των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για την προάσπιση των δημοκρατικών φοιτητικών κεκτημένων, για την ανατροπή της πολιτικής των ταξικών φραγμών είναι που θα διεξαχθεί και η πάλη για τον ευρύτερο πολιτικό προσανατολισμό και τη γενική προοπτική του φοιτητικού κινήματος. Έτσι, η πάλη για τη διασφάλιση των «αυτονόητων», είναι σήμερα αναγκαία και πρέπει να την αναδείξουμε σαν κύριο κομμάτι της παρέμβασής μας στους συλλόγους. Η πάλη δηλαδή για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για δωρεάν συγγράμματα, αναλώσιμα και μεταφορές, για ποιοτικές και αξιοπρεπείς Εστίες και επαρκή δωρεάν στέγαση, για αποκλειστικά δωρεάν σίτιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το πέταγμα έξω από τις σχολές των εργολάβων και των ιδιωτικών εταιρειών, για την κατάργηση των νόμων-πλαισίων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, του σχεδίου «Αθηνά» και όλων των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, για την προάσπιση του Ασύλου στα Πανεπιστήμια και τις Εστίες, όπως και συνολικά για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών των φοιτητών, ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων, τις απλήρωτες πρακτικές, την αυστηροποίηση των όρων σπουδών και τα εντατικοποιημένα προγράμματα, ενάντια στην ανεργία και την εξαθλίωση της νεολαίας.

Η αναγκαία σύνδεση με την εργατική τάξη και τον λαό

Ο αγώνας για τις άμεσες φοιτητικές διεκδικήσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένας αγώνας που αν δε συνδεθεί με ευρύτερα παλλαϊκά αιτήματα και στόχους πάλης, αν δεν υποταχτεί σε μία γενικότερη πολιτική κατεύθυνση δεν μπορεί και δεν θα ξεφύγει από το έδαφος του «οικονομισμού», του συντεχνιασμού και των ρεφορμιστικών αυταπατών. Άλλωστε, το φοιτητικό κίνημα δεν είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο, όπως και οι φοιτητές δεν σπουδάζουν σε κάποια «γυάλα» κοινωνικής νηνεμίας και γαλήνης, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του λαού, ζουν και αναπνέουν τα ίδια προβλήματα, μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες αγωνίες. Γι’ αυτό και μία πραγματικά αριστερή πολιτική προτάσσει τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με τους λαϊκούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Εξάλλου, η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και σαν τέτοια πρέπει να ιδωθεί. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι φοιτητές που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα σπρώχνονται έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακριβώς εξαιτίας των δυσβάσταχτων οικονομικών όρων διαβίωσης που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές, ιδιαίτερα στην τωρινή συγκυρία, με τις συνεχείς περικοπές στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η Πορεία, λοιπόν, αγωνίζεται για μια φοιτητική νεολαία, που θα αποτελεί μαχητική προφυλακή στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού.

Ο αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία

Το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας είναι η βαθύτατη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της εξάρτηση από τον ξένο ιμπεριαλισμό. Ιδιαίτερα σήμερα, κάτω από το βάρος των υποδουλωτικών μνημονίων και των νεοαποικιακών δεσμών με τα οποία αλυσοδένεται ο λαός και η χώρα, κουρελιάστηκαν και γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι οι θεωρίες περί «ισχυρής», «ανεξάρτητης» και «ιμπεριαλιστικής» Ελλάδας. Η οικονομική κρίση και η υποτελής πολιτική της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης απογύμνωσαν τις αντιλαϊκές πολιτικές από τα φιλολαϊκά τους φτιασιδώματα και γκρέμισαν τις αυταπάτες για τον «μονόδρομο» των μνημονίων. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων ξεσκέπασαν τόσο τον βαθύτατα αντιλαϊκό ρόλο που παίζουν στη χώρα οι ξένοι ιμπεριαλιστές-προστάτες, όσο και τον αντιδραστικό, ξενόδουλο και βαθιά ταξικό χαρακτήρα της ντόπιας ολιγαρχίας.
Μα πάνω απ’ όλα, η ξενόδουλη και υποτελής αντιλαϊκή πολιτική ανέδειξε ξεκάθαρα τη βασική αντίθεση που διαπερνά σήμερα απ’ άκρη σ’ άκρη την ελληνική κοινωνία, δηλαδή την αντίθεση ανάμεσα στον λαό από τη μία, και τον ιμπεριαλισμό, την ντόπια πλουτοκρατία και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους από την άλλη. Όπως επίσης, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Λιβύη και την Συρία, τα καραβάνια των χιλιάδων κατατρεγμένων και εκτοπισμένων προσφύγων, η υπόθεση της Ουκρανίας, η σκληρή και βάρβαρη πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, αποκάλυψε με τον πιο καθαρό τρόπο τον φιλοπόλεμο και αντιδραστικό χαρακτήρα οργανισμών όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το ΔΝΤ.
Σήμερα, αναδεικνύεται πιο επίκαιρος από ποτέ ο αγώνας για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για το διώξιμο όλων των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων, για την ανατροπή του καθεστώτος της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης και για την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Στο φοιτητικό κίνημα, η αναγκαιότητα αυτού του αγώνα πρέπει να αναδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως, όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα βρει από κάτω την ΕΕ, τον ιμπεριαλισμό και την ντόπια ολιγαρχία του πλούτου. Από τη συνθήκη της Λισαβόνας μέχρι την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, από την Μπολόνια μέχρι τα μνημόνια, βλέπει κανείς πως οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως και αυτές που έρχονται, αποτελούν τμήμα της πολιτικής της εξάρτησης και της υποτέλειας.
Επομένως, οφείλουμε να αναδείξουμε τις αιτίες και το έδαφος πάνω στο οποίο διεξάγεται η αντιεκπαιδευτική επίθεση των τελευταίων χρόνων, όχι μηχανιστικά και δογματικά, αλλά με ζωντανό τρόπο και παραδείγματα από την άμεση φοιτητική καθημερινότητα, και με κύριο στόχο να δώσουμε στους αγώνες για τις άμεσες φοιτητικές διεκδικήσεις το αναγκαίο πολιτικό βάθος, την αναγκαία πολιτική προοπτική. Πρέπει, λοιπόν, να αποτελεί προτεραιότητα της παρέμβασής μας στους συλλόγους η ανάδειξη όλων των αντιιμπεριαλιστικών, παλλαϊκών και πανεθνικών στόχων πάλης.

(Αποσπάσματα άρθρου από το περιοδικό Πορεία)

Πηγή: poreia.net

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το