Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Έβο Μοράλες αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί μετά από την παρέμβαση του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνσή του.

Σε διάγγελμά του κατήγγειλε στο λαό της Βολιβίας και ολόκληρο τον κόσμο «ένα εν εξελίξει πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης… ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών, των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΟΡΑΛΕΣ ΒΟΛΙΒΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Ο Μοράλες, που αναδείχθηκε νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, είχε αποδεχθεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών ύστερα από καταγγελίες για παρατυπίες που διατύπωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών – ένας θεσμός ο οποίος έχει συμμαχήσει πολλές φορές με την Ουάσινγκτον για την ανατροπή κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του είχαν αναγκαστεί να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ύστερα από τις βίαιες επιθέσεις που δέχονταν από μέλη δεξιών και ακροδεξιών οργανώσεων.

Ο επικεφαλής των δεξιών ομάδων που ανέτρεψαν τον Μοράλες, Luis Fernando Camacho, προσεύχεται στη βίβλο λίγο πριν από την έναρξη του πραξικοπήματος.

O Μοράλες είχε καταγγείλει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του παρουσιάζοντας μάλιστα και ηχογραφημένες συνομιλίες πολιτικών της αντιπολίτευσης που ανέφεραν ότι έχουν την στήριξη των ΗΠΑ.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Κύμα παραιτήσεων

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Επίσης, παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το