Στα τέλη του Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες, που αφορούσαν αλλοίωση της εξωτερικής πολιτικής προς εκλογικό του όφελος.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ κατηγορείται από την αντιπολίτευση των Δημοκρατικών ότι ανέστειλε αποφασισμένη στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκ. δολλαριών προς την Ουκρανία. Αυτό για να πιέσει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πιθανού εκλογικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν. Το 2014 και εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία, ο Χάντερ Μπάιντεν εργαζόταν ως στέλεχος σε εταιρεία φυσικού αερίου στην Ουκρανία, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας είναι γεγονός και η πλευρά Τραμπ παραδέχθηκε ότι ο πρόεδρος «απλώς ανέφερε» το θέμα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου. Το περιβάλλον του προέδρου αρνήθηκε να συνδέσει τα δύο γεγονότα, αλλά αυτά είναι μάλλον για τους αφελείς. Οι Δημοκρατικοί ζητούν «τις συνομιλίες» με τον Ουκρανό πρόεδρο και έχουν κινήσει διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχουν, προκειμένου να δικαστεί ο Τραμπ.
Ωστόσο, το αναμενόμενο αποτέλεσμα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί από τη Γερουσία που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Πρόκειται και πάλι για μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση, όπως και τότε με την υποτιθέμενη εμπλοκή των Ρώσων υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του 2016. Οι Δημοκρατικοί χωρίς να μπορούν να πείσουν τους Αμερικάνους ότι συνιστούν πιο φιλολαϊκή επιλογή από τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ, προσπαθούν να κερδίσουν προεκλογικούς πό­ντους με τέτοιου είδους αψιμαχίες. Μόνο που αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης, ο αμετροεπής Τραμπ έχει δείξει στο παρελθόν ότι το ξέρει καλά, ωστόσο η αντιπολίτευση δε λέει να αφομοιώσει το μάθημα.
Πριν καν απορριφθεί η πρόταση από τη Γερουσία, ο Τραμπ (που αυτές τις μέρες χρησιμοποιεί το Twiitter όσο ποτέ άλλοτε) πέρασε στην αντεπίθεση. Παραληρώντας, χαρακτήρισε τη διαδικασία των Δημοκρατικών ως πραξικόπημα «με σκοπό να αφαιρεθούν από τον λαό η εξουσία του, η ψήφος του, οι ελευθερίες του, η δεύτερη τροπολογία (του Συντάγματός) του, η θρησκεία του, ο στρατός του, το τείχος του στα σύνορα, και τα ελέω Θεού δικαιώματα». Κάλεσε δημοσίως την Ουκρανία αλλά και την Κίνα να διεξάγουν έρευνες σε βάρος των Τζο και Χάντερ Μπάιντεν για εμπλοκή τους σε οικονομικά σκάνδαλα διαφθοράς, παίζοντας το χαρτί της ευθύτητας, συσπειρώνοντας τη βάση του. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί απάντησαν ότι ο Τραμπ εμπλέκει τρίτες χώρες στην προεκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, ένα «προνόμιο» που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είτε με Ρεπουμπλικάνους, είτε με Δημοκρατικούς το θέλει μόνο για τον εαυτό του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το