Προσκλητήριο σε μία σειρά χωρών της Ευρώπης και της Ασίας έστειλε ο Μάικ Πομπέο, με στόχο τη συγκρότηση μίας διεθνούς συμμαχίας, για την ενίσχυση της ασφάλειας, υποτίθεται, στο Στενό του Ορμούζ.

Πρόσκληση σε Βρετανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Νορβηγούς, Ιάπωνες, Νοτιοκορεάτες και Αυστραλούς να συμμετάσχουν “στην αποστολή ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας στο Στενό του Ορμούζ”, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. 

«Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο για την ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας θαλάσσιας ασφάλειας. Θα είμαστε ένα μέρος αυτής, όπως και άλλα έθνη απ’ όλο τον κόσμο» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο «Fox News».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ζητήσει από τους Βρετανούς, τους Γερμανούς,  τους Γάλλους, τους Νορβηγούς, τους Ιάπωνες, τους Νοτιοκορεάτες και τους Αυστραλούς (σ.σ. να συμμετάσχουν). Είμαι βέβαιος ότι θα χάσουμε λίγους».

Επανέλαβε δε, ότι κάθε χώρα που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στο Στενό του Ορμούζ, είναι αναγκαίο να συμμετάσχει σ’ αυτή την πρωτοβουλία για να προστατεύσει όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά το «θεμελιώδες δικαίωμα των ελεύθερων και ανοιχτών θαλάσσιων οδών».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού για τη διασφάλιση του Στενού του Ορμούζ το οποίο συνδέει τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός πλαισίου θαλάσσιας ασφάλειας, με στόχο την ενίσχυση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, στο Στενό του Ορμούζ, στο Στενό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και στον Κόλπο του Ομάν.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε τον Ιούνιο, όταν έλαβαν χώρα μία σειρά επιθέσεων σε πετρελαιοφόρα πλοία στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, με το Ιράν να αρνείται κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς.

Την προηγούμενη Παρασκευή, παράλληλα, οι ιρανικές δυνάμεις κατάσχεσαν ένα βρετανικό τάνκερ,  με την αιτιολογία της παραβίασης της διεθνούς ναυτιλιακής νομοθεσίας. Είχε προηγηθεί η κατάσχεση πετρελαιοφόρου πλοίου στο Γιβραλτάρ, καθώς εικαζόταν ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία.

Πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις των ΗΠΑ δεν βρίσκεται τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια περικύκλωσης και πίεσης του Ιράν το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Διαβάστε και αυτό:

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το