Είχε και η εφετινή ΔΕΘ τις πρωτοτυπίες της. Πέρα από την καθιερωμένη πια πολυ-διάσπαση (και αυτής) της κινητοποίησης και τις πολλές ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις, για πρώτη φορά υπήρχε ταυτόχρονη κινητοποίηση με πολύ διαφορετικό περιεχόμενο, και αίτημα την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα πρωτότυπο κρίθηκε το γεγονός ότι η εκτεταμένη χρήση χημικών που έγινε από την πλευρά των ΜΑΤ, έπληξε τελικώς αποκλειστικά τους λεγόμενους και “Μακεδονομάχους” διαδηλωτές.

Το μεν ενδιαφέρον που επέδειξαν τα τηλεοπτικά κανάλια να καλύψουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν υπήρξε πρωτότυπο, ωστόσο θα πρέπει να λογίζεται σίγουρα ασύνηθες -αν όχι πρωτότυπο- για τα ελληνικά δεδομένα, τελικώς περισσότερα κανάλια να προβάλλουν την ομιλία του υποψήφιου πρωθυπουργού από εκείνη του νυν πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε για δύο ημέρες τις κάμερες πάνω του, τόσο στην ομιλία του της πρώτης ημέρας, όσο και στη συνέντευξή του της δεύτερης ημέρας. Στην πραγματικότητα και τις δύο ημέρες έκανε κάποιες από τις πρώτες εθνικές προεκλογικές απευθύνσεις του και παροχολογίες του, επαναλαμβάνοντας σε παραλλαγές όσα (λίγα, και αυτά ψευδή) είχε τάξει ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν από το ίδιο βήμα της ΔΕΘ. Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον αρχηγό της ΝΔ πρακτικώς το εξής: “Μα καλά, αυτά μας είπε και ο προηγούμενος. Γιατί να ψηφίσει κανείς εσάς;” Αφού ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να περιορίσει την τηλεοπτική προβολή του εκλογικού του αντιπάλου, προσπάθησε τουλάχιστον να τον υποσκάψει, σε ζωντανή σύνδεση.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα κανάλια διέκοψαν τη ροή του κανονικού τους προγράμματος, για να αναμεταδώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και σίγουρα εδώ σημειώθηκαν αρκετές πρωτοτυπίες.

Τα τελετέξτ (δηλαδή οι πληροφορίες που δίνουν οι ίδιες οι τηλεοράσεις για τις εκπομπές που προβάλλονται ανά πάσα στιγμή) έμοιασαν να αιφνιδιάζονται, και δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τους, και την απευθείας σύνδεση με το Βελλίδιο Συνεδριακό Κέντρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι, την ώρα που μιλούσε ο υποψήφιος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, τα τελετέξτ βρίσκονταν, με κωμικό τρόπο, σε άλλο μήκος κύματος. Ο ΑΝΤ1 έδειχνε Κυριάκο και υποτίτλιζε “Η Παριζιάνα”, ενώ το STAR έμοιαζε να πληροφορεί ότι εκείνη την ώρα μιλούσε “Ο Σον, το Πρόβατο”. Ακόμα και ο βασιλικότερος του βασιλέως ΣΚΑΪ φάνηκε να τα πίνει την ώρα της παροχολογίας του Μητσοτάκη, δίνοντας υπότιτλο προγράμματος “Στην υγειά μας ρε Παιδιά!”, εξηγώντας μάλιστα ότι η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη. Πόσο αληθινό! Ο ALPHA έδειχνε να προτρέπει τον γκρινιάρη αρχηγό της ΝΔ: “Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε το Epsilon που φάνηκε να κάνει φτηνή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας υπότιτλο “Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο”.

Το γεγονός ότι η ΝΔ τις τελευταίες ημέρες βγήκε επιθετικά ενάντια στην ΕΡΤ, τιμωρώντας την με το μαρτύριο του αποκλεισμού της από συνεντέυξεις και δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της γαλάζιας παράταξης, στην πραγματικότητα  περισσότερο μοιάζει με προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ευθυγραμμίσει την όντως φιλοκυβερνητική ΕΡΤ στο τέμπο της πλειονότητας των υπολοίπων καναλιών, και ενώ επιχειρεί να πάρει την άτυπη ρεβάνς του αποκλεισμού του ΣΚΑΪ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις τακτικές και πολιτικές αυτές, τόσο της τωρινής όσο και της υποψήφιας μελλοντικής κυβέρνησης, τις έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι, και μάλιστα από καιρό. Εδώ δεν καταγράφονται πρωτοτυπίες.

Δημήτρης Κουφοβασίλης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το