Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο Τραμπ, η ενέργεια αυτή έχει στρατηγική σημασία και αφορά στην ασφάλεια για το κράτος του Ισραήλ και στη σταθερότητα της περιοχής.

 Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέφυγε τη λέξη «κατεχόμενα» όταν αναφέρθηκε στα χερσαία Υψώματα του Γκολάν, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το 2018. Η διαφοροποίηση που έγινε, κάνει λόγο για «ελεγχόμενη από το Ισραήλ περιοχή» και ουσιαστικά απομακρύνεται από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ είχε αποφασίσει να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κι αυτή η ενέργεια αποτέλεσε ανατροπή σε μία πάγια θέση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Τα Υψίπεδα Γκολάν είναι μία στρατηγική περιοχή, εκτάσεως 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το Τελ Αβίβ έλαβε τον έλεγχο των Υψιπέδων από τη Συρία, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Πολέμου των Έξι Ημερών», το 1967. Επισήμως προσάρτησε την κατειλημμένη περιοχή το 1981. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένως αρνηθεί την αναγνώριση των Υψιπέδων ως ισραηλινού εδάφους.

Λίγκα των Αραβικών Κρατών
Υπέρ της συριακής κυριαρχίας στα Υψίπεδα Γκολάν τάσσεται η Λίγκα των Αραβικών Κρατών, στον απόηχο της δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι «ήρθε ο καιρός οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την ισραηλινή κυριαρχία» στην περιοχή.

«Τα κράτη της Αραβικής Λίγκας στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Συρίας στο υπό κατάληψη έδαφος. Έχουμε ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία βασίζεται σε ψηφίσματα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Τόνισε δε, ότι τα Υψίπεδα Γκολάν αποτελούν κατειλημμένο έδαφος, το οποίο ανήκει στη Συρία, με βάση τη διεθνή νομοθεσία και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το