Ένας πρώην αμερικανός χειριστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών μιλά ανοιχτά ενάντια στις φρικαλεότητες που λέει ότι αναγκάστηκε να κάνει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ένοπλες δυνάμεις και λέει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι “χειρότερος από τους Ναζί”.

Ο Μπράντον Μπράιαντ κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό, λειτουργούσε τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη Predator, εκτοξεύοντας πυραύλους σε απόσταση μεγαλύτερη των 7.000 μιλίων από το μικρό δωμάτιο που περιείχε το χώρο εργασίας του κοντά στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα.

Ο κ. Bryant λέει ότι έφτασε στο σημείο καμπής του με τον αμερικανικό στρατό αφού σκότωσε ένα παιδί στο Αφγανιστάν ότι οι ανώτεροί του του του είπαν ότι ήταν “σκύλος.” Ο κ. Bryant θυμάται τη στιγμή: Μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Hellfire σε ένα κτίριο που περιείχε το στόχο του, είδε ένα παιδί να βγαίνει από το κτίριο ακριβώς όπως χτύπησε ο πύραυλος. Όταν προειδοποίησε τους ανωτέρους του για την κατάσταση μετά την ανασκόπηση της κασέτας, του είπαν “ήταν ένας γαμημένος σκύλος, άστο”.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο κ. Bryant παραιτήθηκε από το στρατό και άρχισε να μιλάει ενάντια στο πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Bryant εκτιμά ότι συνέβαλε άμεσα στη δολοφονία 13 ανθρώπων και λέει ότι η μοίρα του πυροβόλησε 1.626 στόχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Λέει ότι έχει μείνει να υποφέρει από μετατραυματική διαταραχή του στρες.

Ο κ. Μπράιαντ είπε ότι είδε τον άνθρωπο που στόχευε να αιμορραγεί από τα πόδια του και είδε το σώμα του να κρυώνει στην οθόνη θερμικής απεικόνισης.

“Ο καπνός καθαρίζει, και υπάρχουν κομμάτια των δύο τύπων γύρω από τον κρατήρα. Και υπάρχει ένας τύπος εδώ, και του λείπει το δεξί του πόδι πάνω από το γόνατό του. Το κρατάει, και τριγυρνάει, και το αίμα τρέχει από το πόδι του… Του πήρε πολύ καιρό να πεθάνει. Απλά τον έβλεπα”, ανέφερε ο κύριος Μπράιαντ σε συνέντευξη στο GQ.

“Αυτή η εικόνα στην οθόνη είναι ακόμα στο μυαλό μου. Όποτε το σκέφτομαι, με πονάει ακόμα”, ανέφερε ο κ. Μπράιαντ. “Όταν τράβηξα τη σκανδάλη, ήξερα ότι ήταν λάθος. Όταν χτύπησε ήξερα στην ψυχή μου ότι είχα γίνει δολοφόνος.”

Το χτύπημα των ΗΠΑ σκότωσε πέντε Αφγανούς πολίτες, αναφέρουν αξιωματούχοι
Άλλοι αεροπόροι στη μοίρα του κ. Bryant γιόρτασαν τον πρώτο του φόνο, λέγοντας “Ο Brant έσκασε το κεράσι του.”

Ο κ. Bryant στρατολογήθηκε από το 2006 έως το 2011, εργαζόμενος ως χειριστής αισθητήρων, ο οποίος βοηθά στην κατεύθυνση πυραύλων στους στόχους τους.

Σε μια συζήτηση με το Roots Action Network, ο κ. Bryant θυμήθηκε μια περίπτωση στην αρχή της ακρόασής του, όπου ο ίδιος και οι συνεργάτες του από το DRONE εμφανίστηκαν σε βίντεο με επιθέσεις από μη επανδρωμένα άτομα, μετά από τα οποία τους είπαν ότι η δουλειά τους ήταν να “σκοτώσουν ανθρώπους και να διαλύουν πράγματα.”

“Ήταν ενάντια σε όλα όσα είχα μάθει ποτέ για την τιμή, τη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση. Ήταν τρομακτικό πόσο περιφρονητικοί ήταν οι άνθρωποι σε όλη αυτη την υπόθεση. Ήμασταν ασφαλείς στις ΗΠΑ και αυτοί εκεί δεν ήταν. Κερδίζουμε. Αλλά δεν πάει έτσι”, είπε ο κ. Bryant.

Ο κ. Bryant είπε ότι παρά τις αμφιβολίες του για το πρόγραμμα, οι ανώτεροί του χρησιμοποίησαν ποινικά μέτρα και χλευαστικές κοροϊδίες για να τον κρατήσουν στις γραμμές.

“Έσπασε το πνεύμα μου. Πήγε ενάντια σε ό,τι έμαθα για πολεμιστή, για να κρατήσεις τον εαυτό σου σε υψηλότερα πρότυπα. Οι ανώτεροί μου με χτύπησαν ψυχολογικά και με γελοιοποίησαν για να με κρατήσουν στις γραμμές. Μου αφαίρεσαν τον ελεύθερο χρόνο και με ανάγκασαν να καθίσω σε μια θέση ή να δικαστώ υπό τον UCMJ (Ενιαίο Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης) για ανυπακοή στις εντολές”, δήλωσε ο κύριος Μπράιαντ. “Κατά μία έννοια, ήταν η φυλακή μου. Υπηρέτησα το χρόνο μου για να μάθω και να σκεφτώ. Και έτσι κρατάω το κλειδί τώρα, σε όλο τη συσκευή. Απλά δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό.”

Έχει αναφέρει ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι “χειρότερος από τους Ναζί” καθώς “πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα”.

Ο κ. Bryant είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν απειληθεί επειδή μίλησαν ανοιχτά κατά του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ότι έχει χάσει φίλους και έχει αποξενωθεί από άλλα μέλη της οικογένειάς του λόγω της μαρτυρίας του.

Τέλος, ο κ. Bryant επιθυμεί να κατανοήσει το κοινό τις απάνθρωπες επιπτώσεις του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις επιχειρήσεις και τα άτομα που μπαίνουν στο στόχαστρο.

“Θα ήθελα ο κόσμος να γνωρίζει, πέρα από την ύπαρξή του, τις συνέπειες που έχει για εμάς ως είδος για να οριοθετήσουμε τη δύναμή μας σε κάτι τόσο εύκολα καταστροφικό. Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε αυτό το άκρο, θα πρέπει να συνειδητοποιούμε πού μας τοποθετεί”, είπε ο κ. Bryant.

πηγή: guernica.eu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το